Ερωτηματικά προκύπτουν από το πόρισμα Καλογήρου

  Είναι γεγονός πως χρειάζεται χρόνος για ανάλυση των δεδομένων που καταγράφονται στο πόρισμα Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις, εντούτοις προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά από την πρώτη ανάγνωση και ανάλυση. Θεωρούμε ότι πρέπει να απαντηθούν.

  1.     Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται να επέμενε στη σχολαστική συμπλήρωση όλων των πεδίων των αιτήσεων πολιτογράφησης. Γιατί;

  2.     Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε γίνει εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών. Δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία;

  3.     Δεν έγινε επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

  4.     Γιατί υπήρχαν περιπτώσεις καταβολής πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων;

  5.     Για ποιο λόγο είχε απορριφθεί αίτηση η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε, με παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών;

  6.     Πώς κατάφεραν 12 πρόσωπα που καταζητούνται για απάτες, να αποσπάσουν διαβατήρια;

  Η Αλληλεγγύη αναμένει ότι περισσότερο φως στα ζητήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και εκθέτουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, θα δοθούν από την ερευνητική επιτροπή για τα διαβατήρια και δεν θα ανεχθεί τίποτα λιγότερο από την αλήθεια και την πλήρη διαφάνεια.

  Επιπρόσθετα επιμένουμε πως πλήρης πρόσβαση για αρμόδιους ελέγχους πρέπει να δοθεί και στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η Αλληλεγγύη θα μελετήσει το πόρισμα με τους εμπειρογνώμονες του Κινήματος και θα επανέλθει με περαιτέρω σχολιασμό.

  Η Κυπριακή Υπηκοότητα δεν είναι προς εκμετάλλευση, ούτε και προς πώληση και απαιτούμε όλες οι παρανομίες να δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε ο λαός να γνωρίζει.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΤΡΙΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020