Σχολιάζοντας τη νέα στρατηγική του υποψήφιου για την προεδρία  Ν. Παπαδόπουλου, η εκπρόσωπος Τύπου του αποχωρούντος Προέδρου Αναστασιάδη, με περισσή αγανάκτηση εξέφρασε τη δυσφορία της ότι δεν θα υπάρξει ξανά διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Συνεχίζοντας με τις δηλώσεις της, μας είπε ότι με τη στρατηγική αυτή θα διαγράψουμε όλα τα ψηφίσματα των Η.Ε. και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τελειώνοντας με το αμίμητο ότι «θα αρνηθούμε τους ίδιους τους εαυτούς μας».

Οι εύλογες απορίες του επιτελείου Αναστασιάδη μπορούν να απαντηθούν με το να διαβάσει κάποιος το περίγραμμα προγραμματικών προτάσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού εν έτει 2012, όπου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο ΔΗΣΥ (σελίδα 4) δεσμεύτηκε ότι «το Συμβούλιο Αρχηγών θα ευρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», και «οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται θα είναι το προϊόν του διαλόγου μεταξύ του και των αρχηγών των κομμάτων».

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «προς διασφάλιση της από κοινού διαχείρισης επιβάλλεται συλλογικά η επεξεργασία και καταρτισμός ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση λειτουργική και βιώσιμη που να επανενώνει την Κύπρο και να την απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό. Ένα ανάλογο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά την ένταξη της Κ.Δ. στην Ε.Ε., τις όποιες αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων» και άλλα πολλά.

Ας μη ανατρέξουν στο επιτελείο Αναστασιάδη, να βρουν αναφορά στον προσφιλή τους όρο «ΔΔΟ», γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο 18σέλιδο περίγραμμα του 2012.

Εκείνο που υπάρχει -και σωστά κατά τη γνώμη μας- είναι η αναφορά στους όρους συμμετοχής σε ένα κύκλο συνομιλιών που να στοχεύει στην «εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί τελικά σε ένα ισότιμο, σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος».

Κάτω από τον τίτλο του επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής μας πολιτικής ο ΔΗΣΥ πρότεινε, μεταξύ πολλών άλλων, «την επιδίωξη συμμαχιών με χώρες που ασκούν επιρροή στην Τουρκία» και με ευρύτερη επιδίωξη της νέας στρατηγικής «να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της».

Την πορεία των υποχωρήσεων και λογής – λογής μεταλλάξεων, τις θεαματικές «κωλοτούμπες» του κ. Αναστασιάδη, όλοι τις ζήσαμε και όσοι από εμάς δεν έχουν κοντή μνήμη, μπορούν άνετα να υποστηρίξουν ότι άλλοι έχουν ήδη αρνηθεί τους ίδιους τους εαυτούς τους. Φυσικά θα μας πούνε κάποιοι ότι στο βωμό της υποκλοπής, για δεύτερη φορά, των ψήφων του λαού όλα επιτρέπονται.

Με τα λίγα πιο πάνω, η νέα στρατηγική Παπαδόπουλου μάς εξιλεώνει όλους και ιδιαίτερα τον απερχόμενο Πρόεδρο ο οποίος έχει συγχύσει την εξουσία με την υπεράσπιση της πατρίδας του.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017