Ενόψει της Συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε. την 13η Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της για την πειρατική στάση της στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζουμε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις ψευδολογίες που διοχετεύονται από την Κυβέρνηση στον κυπριακό λαό. Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι ευελπιστεί σε στήριξη της Ε.Ε:

– Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου το επόμενο εξάμηνο Γερμανία, σπάζει το εμπάργκο πώλησης όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβρη -λόγω της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία- και αγνοεί την κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε τον Οκτώβρη του 2019, με την οποία το Συμβούλιο Υπουργών «καλεί τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πωλούν κάθε κατηγορίας όπλα στην Τουρκία».

– Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει εκατοντάδες νέα άρματα Λέοπαρντ στην Τουρκία, μέρος των οποίων θα συνεχίσει να μεταφέρεται στην Κατεχόμενη Κύπρο, ενώ το Βερολίνο παρέχει τεχνογνωσία στην Άγκυρα για την  συμπαραγωγή- επτά νέων υποβρυχίων.

– Η Γερμανία δεν σέβεται και παραβιάζει τις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στην Ρωσία. Τα οικονομικά της συμφέροντα και πάλι θα τεθούν υπεράνω των αρχών της ΕΕ, της οποίας προεδρεύει.

 

Συνεπώς, παρά την έντονη στάση της Γαλλίας εναντίον της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με δεδομένη την στάση υποταγής Λευκωσίας – Αθηνών, πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι η Ε.Ε θα πράξει τι προς υπεράσπιση του δικαίου;

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020