Η Ε.Ε. συνεχίζει το έργο που άρχισε προ δεκαετίας για τον διαμελισμό της Λιβύης μετά την άρνηση του Καντάφι να συνεχίσει να δωροδοκεί Ευρωπαίους Ηγέτες. Το αποτέλεσμα της χθεσινής Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη, συνδαυλίζει τον διαμελισμό της χώρας με μια «ανακωχή» που σημαίνει διαιώνιση της παρούσης κατάστασης.

Τα πραγματικά αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής θα φανούν μόνο επί του εδάφους.

Η Τουρκία που εδώ και 20 χρόνια έχει βάλει στο στόχαστρο την Λιβύη γιατί εποφθαλμιά την Κρήτη και το Αιγαίο, δεν πρόκειται ούτε να υποχωρήσει ούτε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη.

Η «εκεχειρία» απλώς θα επιτρέψει στην Τουρκία να εδραιώσει το προγεφύρωμα της.

Το έργο της τεχνικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και να οδηγήσει τα αντιμαχόμενα μέρη με θετικό τρόπο στη συνολική επίλυση του προβλήματος, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Διότι αντιμαχόμενα μέρη για τον φυσικό πλούτο της Λιβύης θα υπάρχουν στην ίδια την «πολυεθνική» αυτή επιτροπή των 5+5. Θα είναι οι εκπρόσωποι χωρών που με τον έναν ή άλλον τρόπο ήδη έχουν αναμιχθεί στον πόλεμο στη Λιβύη.

Ήδη το Συριακό παρατηρητήριο μεταδίδει ότι η Τουρκία -παρά τη συμφωνία του Βερολίνου- εκπαιδεύει Σύριους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης στο πλευρό του Σάρατζ, απέναντι από τον στρατηγό Χαφτάρ.

Η επιτυχία ή όχι της διάσκεψης στο Βερολίνο -σε ότι αφορά τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα- δεν έχει να κάνει μόνο με τον τερματισμό της αιματοχυσίας στα εδάφη της Λιβύης. Σημασία έχει η απομάκρυνση της Τουρκίας και του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Τρίπολης και η μη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδος. Μόνο έτσι θα ακυρωθεί και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την ανακήρυξη των μεταξύ τους ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020