Η Αλληλεγγύη για τη θέσπιση Γενικού Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης

  Αναφορικά με την δικαιολογημένη αναστάτωση που προκάλεσε η αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά τοBrexit, αλλά και τις προσπάθειες πρόσκαιρης επίλυσης του προβλήματος, επαναφέρουμε την πρόταση μας για την θέσπιση Γενικού Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης, το οποίο θα χορηγείται από το υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας  κατόπιν αυστηρών και δίκαιων εξετάσεων, σε χρόνους που θα επιλέγει ο μαθητής και θα είναι οι ιδανικοί για τον ίδιο.

  Έτσι, κατόπιν συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε και ειδικά την Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου με παράδοση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση (π.χ Ρωσία, Ν. Αφρική κτλ.), μέσω του Γενικού Πιστοποιητικού  Εκπαίδευσης (που θα είναι ανάλογο του GCE ή τουBaccalaureate), θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους αποφοίτους ΟΛΩΝ των σχολείων της Κύπρου να φοιτούν σε όποιο πανεπιστήμιο τους αποδέχεται αναλόγως των επιδόσεων τους.

  Παράλληλα, καλούμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου να βρουν τρόπους μείωσης των διδάκτρων ούτως ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές μας.

  Αν η Βρετανία λόγω Κοινοπολιτείας προσφέρει ιδιαίτερες τιμές διδάκτρων στους Κύπριους θα είναι καλό, αλλά με τη διαδικασία που εισηγούμαστε θα αντιληφθούν οι Κύπριοι ότι υπάρχουν πολλά καλά και ελκυστικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, στα οποία μπορούν να φοιτήσουν χωρίς να γονατίζουν οικονομικά οι οικογένειες τους.

  Έμφαση πρέπει να δοθεί στο να έχουν πρόσβαση σε όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου (κρατικά και ιδιωτικά) όσοι το επιθυμούν. Υπενθυμίζουμε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο οφείλουν να είναι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020