Η αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και των τόκων για 9 μήνες είναι σημαντική ανάσα ρευστότητας για τα φυσικά πρόσωπα, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους. Ταυτόχρονα οι δανειολήπτες αυτοί κερδίσουν χρόνο μέχρι να καταστούν ξανά αξιόχρεοι και αποφεύγουν τον κίνδυνο να καταχωρηθούν αυτόματα τα δάνεια τους ως ΜΕΔ μετά την παρέλευση 90 ημερών χωρίς δόση.

Από τη ρύθμιση της αναστολής, λόγω των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, εξαιρούνται κάποιες ομάδες δανειοληπτών που έχουν καθυστερημένες δόσεις, αν και ανήκουν στις κατηγορίες των νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που ακόμη βιώνουν την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Για τους δανειολήπτες αυτούς που δεν θα έχουν εισόδημα να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και εξαιρούνται από τη ρύθμιση της αναστολής δόσεων, η «Αλληλεγγύη» θα αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθεί ο τρόπος για ανάλογες ρυθμίσεις και βοήθεια, ώστε να υπάρξει και σε αυτούς δανειακή ανακούφιση.

Στο επίμαχο θέμα των τόκων και του ανατοκισμού καλούμε τι τράπεζες ως ελάχιστη ένδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εν μέσω κρίσης, να μην επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις στα δάνεια αναστολής και να διαγράψουν από αυτά μέρος των τόκων του 9μήνου.

Ακόμα καλούμε την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα 250 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για να καλύψει την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων να τα διαθέσει για ρύθμιση ελαφρύνσεων στα δάνεια που εξαιρούνται από την αναστολή δόσεων.

Κατανοούμε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν παίρνουν στο σπίτι τους ούτε ένα ευρώ λόγω του lockdown των διαταγμάτων της κυβέρνησης και της δυσπραγίας που είναι συνεπακόλουθη της τραγικής πανδημίας. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι οι τραπεζικές δόσεις αλλά η κάλυψη των βασικών αναγκών της οικογένειας τους .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020