Η Αλληλεγγύη για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

  Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989.

  Παρά την επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από όλες τις χώρες (πλην ΗΠΑ – Σομαλίας), εκατομμύρια παιδιά σε όλο το κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από την πείνα και τη φτώχεια. Εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τις τραγικές συνέπειες πολέμων και διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, αναπηρίας ή θρησκείας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά που στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Υπάρχουν παιδιά χωρίς ταυτότητα γιατί γεννήθηκαν «παράνομα» (Κίνα, προσφυγικοί οικισμοί Νοτίου Λιβάνου κτλ) και παιδιά που υφίστανται σεξουαλική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση.

  Η έκθεση της UNICEF για το 2019 αναφέρεται σε νέες απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα παιδιά, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

  Κάθε Πολιτεία έχει καθήκον να προστατεύει τα παιδιά της από τις νέες προκλήσεις και τις νέες απειλές, αλλά και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

  Το Κίνημα Αλληλεγγύη, με πρωτοστάτη την Πρόεδρο του, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, η οποία παλεύει εδώ και δεκαετίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμους για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναλαμβάνει την προσήλωση του στα Δικαιώματα των παιδιών για ζωή, επιβίωση, εκπαίδευση και πρόσβαση σε σωστές υπηρεσίες παροχής Υγείας.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019