Η Αλληλεγγύη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

   

  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

  Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά της UNODC (υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα), στην οποία γίνεται σύγκριση στον αντίκτυπο που είχε η πανδημία Covid-19 στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης του 2008.

  Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του 2009 με το 2018, θα δούμε ότι οι άνθρωποι που έκαναν χρήση αυξήθηκαν κατά 30%, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει παγκόσμια αύξηση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, η οποία εστιάζεται ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

  Δυστυχώς, η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση της ανεργίας ίσως οδηγήσει «τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά, είτε πρόκειται για την παραγωγή τους είτε για την διακίνησή τους».

  Με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση καθώς τα ναρκωτικά δεν είναι καινούργιο φαινόμενο για τόπο μας. Εδώ και χρόνια ξεκληρίζονται και καταστρέφονται οικογένειες.

  Για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος που έχει πολλές και ποικίλες διαστάσεις, στην Κύπρο αγωνίζονται άνισα οι εθελοντικοί οργανισμοί και αυτό δεν είναι αρκετό.

  Η μάχη για την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών είναι πολυεπίπεδη και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

  Το κράτος πρέπει να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη και μακρόπνοη πολιτική που θα βασίζεται κυρίως στην πρόληψη και τη διαφώτιση της κυπριακής νεολαίας για τους κινδύνους.

  Ως κοινωνία πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στα σχολεία, στην Παιδεία και στη διαφώτιση των νέων παιδιών.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020