Για την Αλληλεγγύη, κάθε μέρα είναι μέρα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι μόνο η 5η Ιουνίου, που κηρύχθηκε το 1972 από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση του κοινού απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη.

Για το Κίνημα Αλληλεγγύη τεράστια σημασία έχει η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνουμε καθημερινά.

Η συνέχιση της κυκλικής απερήμωσης της Σαχάρας και της Εγγύς Ανατολής σίγουρα θα φέρνει συχνά – πυκνά κύματα σκόνης προς την Κύπρο, τα οποία είναι καταστροφικά. Πρώτο διότι μεταφέρουν επικίνδυνα βιολογικά στοιχεία και δεύτερο επειδή μεταφέρουν τοξικά σωματίδια λόγω των συνεχών πολέμων και βομβαρδισμών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της Μεσογείου και οι ήπιοι χειμώνες οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη εισβολέων -επικινδύνων ψαριών- τα οποία έρχονται από τις θερμές θάλασσες και πολλαπλασιάζονται ταχέως στην θάλασσα μας τροποποιώντας τα φυσικά οικοσυστήματα με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ενδημικών θαλάσσιων ειδών.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας τίθενται σε κίνδυνο τα δάση μας από μη ελεγχόμενες πυρκαγιές. Η λειψυδρία είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος από την κλιματική αλλαγή και η ευρείας κλίμακας αφαλάτωση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι περιορισμοί που αναπόφευκτα υπάρχουν στο φυσικό χώρο της Κύπρου, λόγω της μικρής έκτασής της, καθιστούν το κυπριακό οικοσύστημα ιδιαιτέρως «εύθραυστο» και ευαίσθητο στις εξωγενείς παρεμβάσεις και τις ραγδαίες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών.

Η συνεχής οικοδομική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και η υποτίμηση και άγνοια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η ασυνειδησία μεγάλου μέρους του πληθυσμού ,  επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και υποβαθμίζουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη την οριζόντια εφαρμογή περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας, την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και των πρασίνων θαλασσών και τις συνεχείς δενδροφυτεύσεις -όπως πράττουν οι κατακτητές στα κατεχόμενα. Το κράτος οφείλει να εφαρμόσει οικολογικές πολιτικές προσεγγίσεις όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η βιοκαλλιέργεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σωστή διαχείριση στερεών, υγρών και ζωικών αποβλήτων, η πράσινη φορολογία, η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο έλεγχος των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Επιβάλλεται επίσης η διεκδίκηση της εγκατάστασης στην Κύπρο του κέντρου της Ευρωπαϊκής δύναμης άμεσης επέμβασης για φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019