*σκίτσο του Ιρανού καλλιτέχνη Αlireza Pakdel

Το 1948, στις 7 Απριλίου ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και έτσι κάθε χρόνο η ημέρα αυτή εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Φέτος, η ημέρα αυτή συμπίπτει με την πανδημία του κορωνοϊού, μια παγκόσμια κρίση που απειλεί τη ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας.

Για το 2020 η ημέρα είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες, με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, να τονίζει ότι «οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», και όλους εμάς να το βλέπουμε στην πράξη μέσα από τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι νοσηλευτές μας, από την πρώτη γραμμή, για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε όλοι, οι ήρωες της εποχής μας είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν την υγεία των πολιτών.

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της, και ελπίζουμε με το τέλος της πανδημίας οι κυβερνώντες να λάβουν ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα ότι οι δαπάνες στην υγεία αποτελούν πυλώνα σταθερότητας της κοινωνίας και να ενισχυθεί επιτέλους το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη εκφράζει και σήμερα τις ευχαριστίες του σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και τονίζει ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι την ημέρα που το σύστημα υγείας μας θα αποκτήσει γερά θεμέλια, και θα στηρίζεται στις πλάτες και στην αυταπάρνηση των επαγγελματιών υγείας.

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε καθημερινά για εμάς! Μαζί θα τα καταφέρουμε!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020