Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών συζητήθηκαν δύο Προτάσεις Νόμου που αφορούν στη θέσπιση νομοθεσίας προς αντιμετώπιση και ποινικοποίηση εκδηλούμενων δημόσια μορφών σεξισμού κατά των γυναικών.

Ως Κίνημα Αλληλεγγύη θεωρούμε ότι οι δύο Προτάσεις Νόμου κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

–        Η Κυπριακή κοινωνία έχει ομολογουμένως καθυστερήσει να αντιμετωπίσει τον σεξισμό ως υπαρκτό φαινόμενο και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπισθεί μέσω του ποινικού δικαίου.

–        Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του φύλου δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τον σεξισμό. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο λόγο ανισότητας, με αποτέλεσμά να πλήττεται η αξιοπρέπεια των γυναικών και να ενισχύονται τα έμφυλα στερεότυπα προάγοντας ρητορικές μίσους.

Ο δρόμος μέχρι την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι πολύ δύσκολος.

Η εμπέδωση μέσα στην κοινωνία της ανάγκης καταπολέμησης των στερεοτύπων φύλου και σεξισμού πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια, την επιμόρφωση, την ενημέρωση και την ξεκάθαρη αναγνώριση του τι σημαίνει σεξισμός. Παράλληλα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί προστασίας των γυναικών και να γίνεται σωστός χειρισμός των καταγγελιών.

Δεν νοείται σύγχρονη κοινωνία που να βρίθει από σεξιστικά σχόλια σε βάρος των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020