Σε σχέση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι σημειώνουμε τα εξής:

–      Ο κίνδυνος διασποράς του ιού εάν υπάρξει μεγάλη ροή τουριστών στην Κύπρο με τη μορφή που εισηγείται η κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρός.

–      Τα σχετικά μέτρα λαμβάνονται με προχειρότητα τόσο από μέρους της επιδημιολογικής επιτροπής όσο και από μέρους της κυβέρνησης.

–      Είναι απαραίτητη η προσκομιδή ιατρικής βεβαίωσης για εργαστηριακό έλεγχο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς δεν είναι αξιόπιστος ακόμη ο έλεγχος αντισωμάτων που θα καθιστούσε απολύτως ασφαλή την  παρουσία ενός επισκέπτη στην χώρα μας.

Σε ανακοίνωση μας ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2020 όταν καλούσαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κλείσει αεροδρόμια, λιμάνια, και οδοφράγματα λόγω του COVID-19, σημειώναμε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι με τα δραματικά μέτρα που λαμβάνουν και άλλες χώρες και με την αναγκαιότητα προσκόμισης ιατρικού πιστοποιητικού «καθαρότητας από τον ιό» -όπως συμβαίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κίτρινου πυρετού-, θα υποστούμε μεν οικονομική δυσπραγία πρόσκαιρα αλλά θα διασώσουμε την τουριστική περίοδο».

Υπάρχει παγκόσμια αμφισβήτηση των εκτιμήσεων των επιδημιολογικών δεδομένων, συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας ως προς την ορθή εκτίμηση των ελλιπών επιδημιολογικών δεδομένων που κατέχει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία. Και όπως γράφει σήμερα Αθηναίος δημοσιογράφος: «Αυτά είναι ανεύθυνα πειράματα: Δηλαδή μας λένε πως δεν κολλάει ο ιός από τους Γερμανούς τουρίστες;».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την Οικονομία, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος να «επανεκκινήσει» την πανδημία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2020