Από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 το πραγματικό ερώτημα των περισσότερων κυβερνήσεων παραμένει το ίδιο: Προέχει μεν η προστασία του Ανθρώπου, αλλά πόσης προστασίας της υγείας αντέχει η Οικονομία;

Χώρες οι οποίες υποτίμησαν τον κίνδυνο της πανδημίας και προτίμησαν να προφυλάξουν την Οικονομία τους (όπως π.χ. η Βρετανία και οι ΗΠΑ), αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δραματικά μέτρα σε κατοπινό στάδιο και είδαν τις Οικονομίες τους να δέχονται μεγάλα πλήγματα, παράλληλα με μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Χώρες όπως η Κύπρος, ορθά προτίμησαν να προφυλάξουν τον Άνθρωπο και τη Δημόσια Υγεία με κάθε οικονομικό κόστος αρχικά, και να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες με γοργά αντανακλαστικά αλλά στο άμεσο κατοπινό στάδιο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την αυριανή σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα του ανοίγματος της Κύπρου στην βρετανική τουριστική αγορά.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τουριστική μας βιομηχανία να ανοίξει η αγορά της Βρετανίας. Εκτιμούμε όμως ότι και αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί με επιδημιολογικά κριτήρια και όχι οικονομικά.

Ενδεχόμενη αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πιθανό να επιφέρει πισωγύρισμα και να επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο της Κύπρου. Σε συνδυασμό δε με τον ελλιπή έλεγχο που διεξάγεται για τον ιό στα οδοφράγματα, οι κίνδυνοι θα είναι τεράστιοι.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020