Σε σχέση με την συνεχιζόμενη κρίση στην Παιδεία η Αλληλεγγύη σημειώνει τα εξής:

–       Το δικαίωμα των εκπαιδευτικών και κάθε εργαζομένου στην απεργία είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε κάθε περίπτωση. Ουδείς πρέπει ή μπορεί να στερηθεί του δικαιώματος της απεργίας εάν αισθάνεται ότι τα εργασιακά του δικαιώματα θίγονται.

–       Η προσπάθεια χρησιμοποίησης απεργοσπαστών από πλευράς της κυβέρνησης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, είναι επιεικώς απαράδεκτη.

–       Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινητοποιεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να κηρύξει παράνομη την όποια απεργία. Αυτά παραπέμπουν σε αστυνομικό κράτος.

–       Καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εκπαιδευτικούς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξαναρχίσει διάλογος. Όταν λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς διαβούλευση με άμεσα ενδιαφερομένους, όπως οι αποφάσεις που πάρθηκαν από κυβερνητικής πλευράς αρχές Ιουλίου, είναι λογικό ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Μόνο ένας σωστός διάλογος χωρίς ταμπού προκαταλήψεις και κόκκινες γραμμές και από τις δύο πλευρές, μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή της απεργίας αλλά και της ταλαιπωρίας ολόκληρης σχεδόν της κοινωνίας την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018