Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την μεταβλητότητα των ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, και δη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η εθνική άμυνα και η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων είναι κάτι το οποίο καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει σε τρίτους».

Το μήνυμα προς την Κύπρο και την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να επενδύσετε στην Εθνική σας Ασφάλεια, να αναπτύξετε τις δικές σας εθνικές δυνάμεις, και μετά να καθιερώσετε τις συμμαχίες σας.

Ελπίζουμε ότι αυτή η δήλωση θα προσγειώσει όσους για χρόνια μας χλευάζουν επειδή έχουμε τονίσει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε ένα στρατιώτη για την Άμυνα της Κύπρου, αν η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να διαθέσει το δικό της ικανό στρατό για να αμυνθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι μια συμμαχία πρέπει να στηρίζεται στις Αρχές του αλληλοσεβασμού και της ισοδύναμης ή αναλογικής συμμετοχής σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός. Μπορεί δηλαδή να προσφέρει ανταλλάγματα αν δεν μπορεί να διαθέσει αριθμητικά τον ίδιο στρατό.

Αλλά δεν γίνεται να μην διαθέτεις καθόλου στρατό και να λες ότι η στρατιωτική εμπλοκή σημαίνει εξαφάνιση του Ελληνισμού της Κύπρου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020