«Για τις πυρκαγιές θα αναμένουμε τα πορίσματα των οποιοδήποτε ερευνών και διαδικασιών ελέγχου. Δεν σπεύδουμε ούτε να κατακεραυνώσουμε τους υπηρεσιακούς, αλλά ούτε και την Κυβέρνηση» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

H κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι «αναμένουμε να δούμε αν υπήρξε ολιγωρία και αν υπήρξαν ευθύνες για την υποστελέχωση των διαφόρων πυροσβεστικών σταθμών, των σταθμών δασοπυροπροστασίας, και των δασονομικών υπηρεσιών».

Σε αναφορά στο δάσους του Σαϊττα το οποίο είχε καεί πριν από δέκα χρόνια, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι «δεν έχει αναδασωθεί, έχουν ριχτεί κάποιοι σπόροι σε ορισμένες περιοχές αναμένοντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους »

Για να δημιουργηθεί ένα είδος προστασίας των δασών, η κ.Θεοχάρους είπε ότι «θα έπρεπε να αλλαχθεί η χλωρίδα δηλαδή να χρησιμοποιούμε τα δένδρα που φυτεύουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος προστασίας».

«Δεν έχει ουσιαστική αναδάσωση, μόνο ερασιτεχνικές αναδασώσεις από εθελοντικές ομάδες, στις οποίες έχουμε συμμετάσχει όλοι και γίνονται από τις γύρω κοινότητες», τόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης για αναδάσωση στο δάσος της Σολέας τον προσεχή Οκτώβρη, η κ. Θεοχάρους τις χαρακτήρισε «υπερφλύαρες», και σημείωσε πως «πρέπει να σκεφτούμε πως με την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό οι εθελοντές».

«Αν αναμένουμε από την Κυβέρνηση,  τότε σε μια δεκαετία και πάλι θα μας λένε ότι ρίξανε κάποιους σπόρους εδώ και εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης έθεσε ξανά το ερώτημα αν θα ζητηθεί από την κυβέρνηση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε ότι «αυτό το έπραξα σαν Ευρωβουλευτής από την Κυριακή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά».

Καταλήγοντας, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στο αίτημα των Ευρωβουλευτών, το οποίο είχε υποβληθεί από το γραφείο της, και αφορά την δημιουργία Μονάδας Άμεσης Παρέμβασης για τις Ευρωπαϊκές χώρες του νότου, και είπε ότι «η μονάδα θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροπλάνα, πτητικά μέσα και προσωπικό, το οποίο θα σταθμεύει σε ένα από τα νησιά της Μεσογείου, κατά προτίμηση την Κύπρο, την οποία προτείνουμε σαν έδρα αυτής της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Άμεσης Παρέμβασης».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2016