Αντί “επανένωσης” βελούδινο διαζύγιο

  Της Ελένης Θεοχάρους

  Ο Πρόεδρος προβάλλει το ζήτημα της Ασφάλειας και αφήνει να εννοηθεί ότι επιλύθηκε σύμφωνα με τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά δεν μας λέγει λέξη για τις 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών, που σίγουρα θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Γιατί σιωπά εν προκειμένω;
  Τονίζω ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία καταργείται και εάν γίνεται λόγος για το μελλοντικό «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», και αν δεν τονίζεται ότι αυτό το «κράτος» είναι προϊόν τυφλής στρατιωτικής βίας και συνεπώς είναι παράνομο, δεν ευθύνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ, αλλά οι ημέτεροι αξιωματούχοι. Ειδικά οι κυβερνώντες, που εισηγούνται και εφαρμόζουν πολιτικές διάλυσης του κράτους. Με τις πολιτικές τους αυτές εξουδετερώνουν και περιθωριοποιούν τους βουλευτές που έχουν αντίθετη άποψη. Όσους δηλαδή επιμένουν να μην θεωρούν ορθή την τουρκική θέση περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και όσους υπερασπίζονται την συνέχεια της.

  Η έκθεση αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαράδεκτη, διότι στο κεφάλαιο 19, που αναφέρεται στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές λύσης του Κυπριακού, λείπει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στο ότι το προϊόν της λύσης θα συνιστά την συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό συνέβη, καίτοι είχα υποβάλει σχετική τροπολογία, η οποία όμως δεν είχε τύχει της ανάλογης στήριξης. Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ανέλαβαν την εξουδετέρωσή της, προτιμώντας την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και την διχοτομική Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουάριου 2014 ως βάση λύσης του Κυπριακού, την οποία οι Τούρκοι έχουν κάνει παντιέρα τους. Καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά της 11ης Φεβρουαρίου σε κατάλοιπο εξουσίας, που θα ανήκει στα κρατίδια και όχι στην Κεντρική Κυβέρνηση, και σε καθεστώς ισοτιμίας μεταξύ των δυο συνεταίρων, καθώς και σε πολλά άλλα, που μας σπρώχνουν ακόμη πιο βαθιά στη διχοτόμηση και στα αδιέξοδα.
  Τελικά η εξιδανικευθείσα «επανένωση» είναι η σύμβαση για βελούδινο διαζύγιο.
  Βεβαίως και υπάρχουν θετικά στοιχεία στην έκθεση. Πλην όμως ουδέτερα και άνευρα και άνευ σπαργής, εκ της συνεχούς ενιαύσιας επανάληψης εδώ και χρόνια. Όπως ο τερματισμός του εποικισμού, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, η εξακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων και η επιστροφή της «περίκλειστης» πόλης της Αμμοχώστου. Ακόμη και οι αναφορές για τη λύση στην βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, ή της μίας κυριαρχίας και διεθνούς προσωπικότητας συνιστούν προπέτασμα καπνού, διότι με την ΔΔΟ και την 11η Φεβρουάριου δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι αρχές της ΕΕ παρά μόνο στην τραγική λογική του πρωτογενούς δίκαιου και της παρθενογένεσης. Πώς θα ήταν δυνατό να αποδεχτώ μια τέτοια έκθεση, η οποία αντί να θέτει ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε, την άμεση εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, αποδέχεται την έναρξη της διαδικασίας, ενώ για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε απλές συστάσεις;

  Τα πάντα είναι σκηνοθετημένα για να διευκολύνουν το θέατρο των συνομιλιών της Ελβετίας. Συνιστούν το τέλειο σκηνικό. Δεν γνωρίζουμε πλέον εάν υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις μας.
  Και επειδή το γνωρίζει και η Τουρκία και ο Έιντε, είναι τον Πρόεδρο που θα πιέσουν, ο οποίος ψάχνει ήδη για συνενόχους προβάλλοντας όποτε τον βολεύει τη συλλογικότητα και την ενότητα. Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Φυσικά και δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τον Πρόεδρο μας και το κράτος μας, φυσικά θα παραστεί εκπρόσωπος μας στις συνομιλίες αλλά γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ήδη εξουδετερωμένοι και κανένα ρόλο δεν θα μπορέσουν να διαδραματίσουν. Οι ρόλοι μοιράστηκαν πέρυσι στην Νέα Υόρκη. Οι άλλοι θα είναι απλοί θεατές σ ένα πανηγυριώτικο γάμο ξιπασμένων χωρικών.
  Αν ο Πρόεδρος δεσμευτεί προτού μεταβούμε στις συνομιλίες της Ελβετίας ότι δεν θα δεχθεί την μη πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων χωρίς χρονοδιαγράμματα, αν δεν δεσμευθεί πως το προϊόν της λύσης θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πράξη και όχι με δικολαβικούς βερμπαλισμούς, αν δεν ομολογήσει ότι αυτό που διαπραγματεύεται συνιστά κατάλυση του κράτους και νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, απλώς θα επιβεβαιώσει μια παλιά προσφιλή του πρόθεση: Το βελούδινο διαζύγιο. Για μας, στην Ελβετία το θέμα δεν είναι αν θα βρούμε λύση αλλά αν θα αποφύγουμε τη διάλυση.