Απαράδεκτη ανευθυνότητα στα έργα του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου

  O Υπουργός Παιδείας, κύριος Προδρόμου, ανακοίνωσε ότι “σκάβοντας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο οι εργολάβοι ανακάλυψαν μεγάλης ιστορικής αξίας υπόγειο χώρο, δίπλα “στην στοά των Φιλικών”, για τον οποίο και έδωσε οδηγίες να αποκατασταθεί, αφού αναπροσαρμοστούν οι εργασίες, ώστε να μην αιτιάται παράταση του -ήδη καθυστερημένου συμβολαίου του-,  ο εργολάβος.

  Η θέση μας είναι πως δεν είναι δουλειά των εργολάβων να ανακαλύπτουν ιστορικές αίθουσες σε διατηρητέα κτήρια, και μάλιστα μήνες μετά που τους ανατέθηκε το Συμβόλαιο, αλλά είναι πρώτιστο και μέγιστο καθήκον των μελετητών αρχιτεκτόνων, να τις ανακαλύψουν βάσει της σχετικής νομοθεσίας τού κράτους, διότι υποχρεούνται να αποτυπώσουν το υπό ανακαίνιση ιστορικό κτήριο φωτογραφικά και σχεδιαστικά, με άκρα λεπτομέρεια σε κλίμακα τουλάχιστον 1:50.

  Αυτή η υποχρέωση δεν εκτελέστηκε από τους μελετητές τού Παγκυπρίου Γυμνασίου, ώστε να το γνωρίζει εκ των προτέρων ο εργολάβος, και να μη ζητά τώρα δικαιολογημένες παρατάσεις λόγω αστάθμητων παραγόντων. Και ούτε βέβαια το Υπουργείο Παιδείας. Για να έρχονται όλοι αυτοί αντί απολογίας στον Υπουργό και στον λαό, να τον πιέζουν, με διάφορες δικαιολογίες  ότι πρέπει απαραιτήτως να «μολώσουν» αμέσως την αίθουσα, ώστε να μην αιτιάται καθυστερήσεις ο εργολάβος!

  Δεν είναι βέβαια η πρώτη, μαρτυρημένη, αίθουσα που θάβουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες με πρόθυμους μάλιστα τους μελετητές. Το έκαναν και πάλι σε άλλη μαρτυρημένη  αίθουσα που έστω και εν μέρει έθαψαν είτε κάτω από τα θεμέλια τού νέου κτηρίου τους, είτε κάτω από τόνους επιχωματώσεων: Την ευρισκόμενη κάτω από τη βορεινή πτέρυγα του νεοκλασικού κτηρίου τού Παγκυπρίου Γυμνασίου, της οποίας μαρτυρημένα τεκμήρια “φυλάσσονται σε ιδιωτική συλλογή”.

  Ενημερώθηκε ο Υπουργός, ότι πολύ πιθανόν, αν δεν βρισκόταν εκεί παρών, ο νυν Γυμνασιάρχης του σχολείου, όταν ο εργολάβος ανακάλυπτε την αίθουσα, σήμερα θα ήταν «μολωμένη» χωρίς κανένας μας να το πάρει είδηση.

  Όλα τα πιο πάνω πολύ περιληπτικά, μπορούμε να τα καταθέσουμε εν εκτάσει και με στοιχεία, σε οποιαδήποτε επιτροπή, είτε ελέγχου τής Βουλής, είτε δεοντολογίας τού ΕΤΕΚ.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021