Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε και φιλοξένησε εχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ Ελένη Θεοχάρους, με τίτλο «Αρμενοφοβία: ιστορική αναδρομή και σύγχρονη αναζωπύρωση». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αρμενίων για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD) και από το Tufenkian Foundation. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας του Artsakh κ. Ashot Ghulyan ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλειάδα συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και μέλη της αρμενικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι κύριοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων εξέχοντες μελετητές, ιστορικοί, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες, μίλησαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αρμενοφοβίας, τις ρίζες της και τις τρέχουσες εκδηλώσεις της στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις επικίνδυνες συνέπειες της υποκίνησης του μίσους εναντίον των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο, υποστηριζόμενου σε μεγάλη κλίμακα από τις τουρκικές και αζερικές αρχές.

Χαιρετώντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η διοργανώτρια και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δρ. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε : «Οι Αρμένιοι είναι ειρηνικοί άνθρωποι με ισχυρά ιδανικά και υψηλές δυνατότητες συνύπαρξης με όλους», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός της Αρμενίας προδιαθέτει κάθε συνειδητό πολίτη να αισθάνεται « αρμενοφιλία », συμπόνια και σεβασμό για την Αρμενία.

Στη συνέχεια, σε εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος του EAFJD, κ. Kaspar Karampetian, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του θέματος της αρμενοφοβίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Η διασπορά του μίσους δεν μπορεί ποτέ να είναι λύση. Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, και ειδικότερα ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρέπει να ενθαρρύνουν την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν την πολιτική της καλλιέργειας αντι-αρμενικού κλίματος “, δήλωσε ο κ. Karampetian.

 Ένα από τα κυριότερα σημεία που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν ότι το αντι-αρμενικό συναίσθημα αποτελεί σαφή απόδειξη ξενοφοβίας, μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα.

 Από την άποψη αυτή, ο κ. Ashot Ghulyan τόνισε: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν η ξενοφοβία και το μίσος μετατραπούν σε εθνική πολιτική, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ειρηνική συνύπαρξη των λαών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μια κοινωνία δηλητηριασμένη με ξενοφοβία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει εθνικές και παγκόσμιες αξίες».

Ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Ragip Zarakolu, τόνισε ότι: «Η αρμενοφοβία ήταν πάντα ισχυρή στην τουρκική ιστορία κι η Αρμενία αποτελούσε εμπόδιο στην πραγματοποίηση της παντουρκικής ιδεολογίας εκείνης της εποχής που οδήγησε στη διάπραξη της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Μιλώντας για την αρμενοφοβία στο Αζερμπαϊτζάν, ο ιστορικός Δρ. Jakub Osiecki ανέφερε ότι ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως το φαινόμενο της αρμενοφοβίας φέρεται να σχετίζεται με την εμφάνιση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η αρμενοφοβική συμπεριφορά χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όπως αποδεικνύουν και πολλοί Ευρωπαίοι ιστορικοί εκείνης της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Διαμεσολαβητής της Δημοκρατίας του Αρτσάχ Artak Beglaryan παρουσίασε στοιχεία για τις βιαιοπραγίες του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών. Στη συνέχεια ο πρώην Διαμεσολαβητής του Αρτσάχ Ruben Melikyan μίλησε για τη διοχέτευση του αισθήματος της αρμενοφοβίας στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε δε ότι το μίσος εναντίον των Αρμενίων διαδίδεται στα παιδιά στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία του Αζερμπαϊτζάν.

Ο γνωστός Ρώσος-Ισραηλινός μπλόγκερ Αlexander Lapshin, ο οποίος διώχθηκε από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, παρουσίασε την προσωπική του εμπειρία και δήλωσε: «Βλέπω κάποιους παραλληλισμούς μεταξύ του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν και της ναζιστικής Γερμανίας κατά την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, η προπαγάνδα του μίσους εναντίον ανθρώπων αρμενικής καταγωγής είναι η βάση της κρατικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν “.

Μετά από τις ομιλίες ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το κοινό, όπου οι προσκεκλημένοι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις του κόσμου. Μεταξύ άλλων ζήτησαν και πήραν τον λόγο και συμμετέχοντες από το Αζερμπαϊτζάν.

Στο τέλος του συνεδρίου, τιμήθηκε ο κ. Ragip Zarakolu για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.