Ας κοιτάξουμε τα παιδιά κατάματα και επιτέλους ας τα ακούσουμε

  Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Στην Κύπρο του 2020, με βάση τα στατιστικά, έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις βίας εναντίον παιδιών, παραμέλησης, φτώχειας και πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία και ψυχαγωγία. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει και εργασίας ανηλίκων.

  Η πανδημία ήρθε απλώς να υπογραμμίσει το πρόβλημα που εμείς οι μεγάλοι δεν καταφέραμε ποτέ στο παρελθόν να λύσουμε, ωσάν και το μεγάλωμα των παιδιών μας είναι χαμηλής πολιτικής ζήτημα.

  Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Εμείς ρωτούμε: Ποιος μπορεί να κοιτάξει το παιδί του στα μάτια και να μην αισθανθεί ντροπή; Ποιος μπορεί να κοιτάξει το οποιοδήποτε παιδί και να του πει είσαι ασφαλής, τα δικαιώματά σου είναι κατοχυρωμένα;

  Καλούμε το Κράτος και τους αρμόδιους φορείς να θέσουν σε προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν τη προστασία και ευημερία των παιδιών, και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων και μηχανισμών που να ανταποκρίνονται ανάγκες των παιδιών. 

  Η Αλληλεγγύη δηλώνει παρούσα και προωθεί στη Βουλή σχετικές διαδικασίες για έλεγχο των προγραμμάτων που αφορούν στα παιδιά και βελτιστοποίηση των νομοθεσιών για την προστασία τους.

  Η δουλειά μας θα έχει ολοκληρωθεί όταν κανένα παιδί δεν θα πεινάει και δεν θα κρυώνει, και όταν όλα τα παιδιά, μηδενός εξαιρουμένου, θα έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και την ψυχαγωγία.

  Επειδή όλα τα παιδιά του κόσμου είναι δικά μας και έχουμε ευθύνη ως κοινωνία ενηλίκων να τους παρέχουμε φαγητό και νερό, καθώς και προσβάσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, ας δώσουμε ακόμη και από το υστέρημά μας για να καταφέρουν όλα τα παιδιά του τρίτου κόσμου να φτάσουν μέχρι τα 5α τους γενέθλια.

  Η Αλληλεγγύη φαίνεται στην πράξη!

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020