Η χαμένη τιμή της ΚΔ

  Της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού πέρασε μια περίοδο πατριωτικής έξαρσης και μη αντέχοντας στις πιέσεις επανήλθε στην προσφιλή του πολιτική των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων, του εξευμενισμού.

  Έλεγε στον λαό ότι δεν θα υποκύψει στις απειλές, ότι δεν θα πάει σε διάσκεψη αν δεν λυθεί το ζήτημα της ασφάλειας, και καλούσε τον Έιντε ως εκπρόσωπο του ΟΗΕ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα προκαλούσαν  κρίση. Για πολλοστή φορά δεσμεύτηκε και για πολλοστή φορά υποχώρησε ατάκτως. Υπέκυψε στη Νέα Υόρκη και μεταβαίνει σε μια νέα Γενεύη χωρίς να έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική.

  Ο ίδιος κατακεραύνωνε στην Άγκυρα επειδή ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών της,  Αχμέτ Νταβούτογλου λίγες μόνο μέρες πριν από την Τριμερή, διευκρίνιζε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από το θέμα της παραμονής των στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Τι άλλαξε στη Νέα Υόρκη και μεταβαίνει σε μια νέα Γενεύη; Μήπως βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης; Ας μας εξηγήσει ο Πρόεδρος πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν οι Τούρκοι επιμένουν στην παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθερίων για τους πολίτες τους ως βασική προϋπόθεση για την αποδοχή συμφωνίας. Την αποδέχθηκε, με τις φόρμουλες που σκαρφίστηκε ο Έιντε;

  Δεν ήταν ο  ίδιος ο Πρόεδρος που χαρακτήριζε την θέση αυτή ως εκτουρκισμό;

  Μήπως οι Τούρκοι έχουν υποχωρήσει από την εκ περιτροπής Προεδρία την οποία θεωρούν ως κόκκινη γραμμή;

  Ο Πρόεδρος άλλα υπόσχεται, άλλα πράττει, άλλα λέγει. Στην συνέχεια σπεύδει ο  Ακιντζί αρχικά και εν συνεχεία το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να τον διαψεύσουν και να πουν την αλήθεια. Και ας μην μας πει κανείς ότι «ακούμε τι λένε οι Τούρκοι και όχι τι λέγει ο Πρόεδρος μας».

  Οι Τούρκοι πήραν ότι ήθελαν στην Νέα Υόρκη και συνεχίζουν να μας ταπεινώνουν και να υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Να την υποβαθμίσουν, σε κοινότητα, αφού όπως είπε ο  Ακιντζί στη Γενεύη θα διεξαχθεί Πενταμερής.

  Έχει αποφασιστεί λοιπόν η Πενταμερής. Αλλά τότε ποια ιδιότητα θα έχει ο Πρόεδρος; Αυτήν του Προέδρου ή εκείνη του αρχηγού Κοινότητας; Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή δεν έχει την έγκριση ούτε της πολιτικής ηγεσίας, ούτε του λαού. Ασκούμε κριτική διότι πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια του κράτους μας και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Η πολιτική Αναστασιάδη έχει κλείσει. Απέτυχε παταγωδώς. Η Γενεύη είναι μια ύστατη προσπάθεια συγκάλυψης αυτή της αποτυχίας. Απλώς ο Πρόεδρος κτίζει τον προεκλογικό του επί των συνομιλιών και ας ισχυρίζεται τα αντίθετα. Και να δεσμευτεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και είναι αλλιώς, ποιος τον πιστεύει πλέον. Ξεκαθαρίζουμε μάλιστα κάτι και προς τον ίδιο και προς του ξένους: Καμιά από τις δεσμεύσεις του στις συνομιλίες δεν μας δεσμεύουν. Διότι δεν οδηγούν σε λύση αλλά σε εκτουρκισμό.

  Ειδικά μετά το νέο πλήγμα που δέχθηκε η πλευρά μας στην αξιοπιστία του προέδρου μας, η οποία έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Για ακόμη μια φορά εκείνα τα οποία πρότασσε, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτε άλλο αν δεν κλείσει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, δεν τα εφάρμοσε.

  Τώρα περιμένουμε την δήλωση που απλά θα γίνει μια καταγραφή από τον Έιντε των θέσεων των δύο πλευρών. Και έτσι σπάσαμε και το αδιέξοδο, την ύπαρξη του οποίου δεν αποδεχόταν με τίποτε η Κυβέρνηση. Σπάσαμε το ανύπαρκτό αδιέξοδο, το οποίο ξαφνικά έγινε υπαρκτό γιατί αποδεχθήκαμε τους τουρκικούς όρους.

  Η απόλυτη γελοιοποίηση και ο εξευτελισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι αυτό τον λόγο έχει μόνο ο λαός.