Παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκατάνευσε σε ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήσεις μόνο για το ούτω καλούμενο τ/κυπριακό συνιστών κράτος, με την προϋπόθεση ότι θα φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης, εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ ότι η Τουρκία και ο κύριος Ακκιντζί προβάλουν συνεχώς νέες θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που μας παρουσίαζε η δική μας πλευρά ότι έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ή που αφορούν θέματα που υπάρχουν συγκλίσεις, ή προοπτική ορισμένων συγκαταβάσεων της τουρκικής πλευράς.

Δηλαδή βλέπουμε ότι η Τουρκία διεκδικεί ένα προνομιακό καθεστώς για τις εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις των κατεχομένων, δεν απεκδύεται του δικαιώματος της Τουρκίας για  εγγυήσεις, και αυτό δεν έχει σημασία αν θα αφορά τη σήμερα υπό κατοχή Κύπρο, ή το συνιστών τουρκοκυπριακό κρατίδιο.

Σημασία έχει ότι η Τουρκία θα είναι εδώ στρατιωτικά και κανείς δεν θα μπορεί να την ελέγξει. Για εμάς αυτό είναι η επισημοποίηση της διχοτόμησης, είναι η διχοτόμηση με την δική μας υπογραφή, είναι η αναγνώριση των δεδομένων της κατοχής και της εισβολής, και νομίζω ότι μια τέτοια λύση δεν θα έχει καθόλου προοπτικές να περάσει από το λαό.

Πέρα από το γεγονός ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει και σε εδαφικές και περιουσιακές αναπροσαρμογές και ρυθμίσεις, τέτοιες που θα καλύπτουν τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Δηλαδή ουσιαστικά θέλουν όλα όσα διεκδικούν και από εκεί και πέρα θέλουν και τις στρατιωτικές εγγυήσεις της Τουρκίας.

Δεν μπορούμε ως Αλληλεγγύη να ησυχάσουμε, διότι βλέπουμε ότι το Κυπριακό εκτρέπεται, και δεν έχει καμία προοπτική επίλυσης σωστής και δίκαιης, παρά μόνο με την αποδοχή των τουρκικών θέσεων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ