Ο σχεδιασμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για την μετά πανδημία περίοδο είναι αρκετά φιλόδοξος και η Αλληλεγγύη θα βρεθεί συνοδοιπόρος του Υφυπουργού προκειμένου χωρίς καθυστέρηση να καταφέρουμε να επανατοποθετήσουμε την Κύπρο στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού.

Είναι ωστόσο πολλές οι επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την πανδημία και στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν γονατίσει. Ιδιαίτερα οι μικροί επιχειρηματίες βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη να βάλουν λουκέτο στη δουλειά τους.

 Τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί. Τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται και αποτελούν απειλή για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ζωή πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Για να μετριάσουμε αυτή τη κολοσσιαία καταστροφή, το κράτος μαζί με τα σχέδια που υλοποιεί, επιβάλλεται να βρει τους τρόπους να αποκαταστήσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επιβάλλεται ακόμα να τις βοηθήσει να καταφέρουν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από τα χρέη τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, τις εξώσεις και την απώλεια εσόδων. Προς τούτο η Αλληλεγγύη πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

Η μία αφορά στη δημιουργία ενός σχεδίου γέφυρα που περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής τραπεζικού χρέους και την επιδότηση από το κράτος δόσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων και το δεύτερο μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την επιδότηση των ενοικίων και των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης. Γιατί για εμάς η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021