Η Ε. Θεοχάρους στους πρόσφυγες και στους μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

  Λευκωσία, 26 Μαΐου 2017

  Από τις 22 Μαΐου έως τις 25 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε σημαντική αποστολή επιτροπής για τις  Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE)   και της επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κέντρα φιλοξενίας (HOTSPOTS)
  unnamed (2)

  Η Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR Δρ. Ελένη Θεοχάρους και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης έλαβε μέρος στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελληνική επικράτεια.  Επικεφαλής της αποτελούμενης από 12 ευρωβουλευτές ομάδας ήταν ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Peter Niedermueller.

  Η  Δρ. Ελένη Θεοχάρους εκπροσωπούσε την επιτροπή Ανάπτυξης. Η αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Σχιστό, στο Σκαραμαγκά, στην Κω και στη Λέσβο όπου εξέτασε επισταμένως τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι το Ελληνικό κράτος, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός παρά τα οικονομικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία και προστασία στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που διακινούνται στην Ευρώπη από Τούρκους δουλεμπόρους.

  Όλες οι αιτήσεις εξετάζονται σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία με πολλή επιείκεια προς τους αιτητές και ακόμα και σε περιπτώσεις που απορρίπτεται η αίτηση για 2η φορά από το δευτεροβάθμιο όργανο δίνεται η δυνατότητα στους αιτητές να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες τους λαμβάνοντας το επίδομα των 1000 ευρώ καθώς και 1500 ευρώ εις είδος με την επιστροφή τους στις χώρες τους.

  Ιδιαίτερη μέριμνα παρέχεται στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, στις μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικότερα σε μητέρες με μικρά παιδιά, στα άτομα με ειδικές ικανότητες και στους ηλικιωμένους. Στα παιδιά παρέχεται εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία δίνεται δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καθώς και ξένων γλωσσών όπου εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

  Βεβαίως οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές αλλά ουδεμία σύγκριση υφίσταται με τους προσφυγικούς καταυλισμούς στους οποίους ζήσαμε ως Κύπριοι το 1974. Κάθε οικιστική μονάδα διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα και κλιματιστικό. Οι  ευπαθείς οικογένειες διαμένουν σε διαμερίσματα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πολυτελή.

  Βεβαίως όπως έχουμε πει υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τόσων χιλιάδων μεταναστών με την υπόλοιπη Ευρώπη να επιδίδεται σε κριτική. Για παράδειγμα οι Σουηδοί επικρίνουν τις ελληνικές αρχές για το χρόνο εξέτασης μιας αίτησης πολιτικού ασύλου η οποία δεν ξεπερνά τις 45 μέρες ενώ Σουηδοί ευρωβουλευτές μας είπαν ότι στη Σουηδία χρειάζεται 2 χρόνια.

  Ευχαριστώ θερμά τις ελληνικές αρχές για τις υπηρεσίας που προσφέρουν στην ΕΕ  και την ανθρωπότητα προστατεύοντας τους ατάκτως διακινούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

  Σημειώνουμε ότι ελάχιστος είναι ο αριθμός των εκ Συρίας   προσφύγων, ανάμεσα στους φιλοξενούμενους ενώ η μέγιστη πλειοψηφία αφορά Αφρικανούς.

  Θα ζητήσουμε την παροχή οικονομικής βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τη συντήρηση των HOTSPOTS και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φιλοξενούμενων και θέλουμε να πληροφορήσουμε όλο τον κόσμο ότι τα ποσά τα οποία υποτίθεται χορηγήθηκαν  στην Ελλάδα για επίλυση αυτού του προβλήματος αποτελούν απλά εξαγγελίες. Το κόστος το πληρώνει ο ελληνικός λαός.