Υποστηρίζει αναληθή γεγονότα και ψεύδεται κατάφορα, όταν αναφέρεται σε δήθεν συμφωνία που επετεύχθη στο Κραν Μοντανά

Με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλευτής της ομάδας του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, σε παρέμβασή της ενώπιον του Σώματος καταδίκασε την έκθεση Πίρι εξηγώντας ότι: “Η έκθεση παραγνωρίζει πλήρως τις βασικές αρχές δικαίου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και όχι μόνο υποστηρίζει αναληθή γεγονότα, αλλά ψεύδεται κατάφορα, όταν αναφέρεται σε δήθεν συμφωνία που επετεύχθη στο Κραν Μοντανά”.

Η Δρ. Θεοχάρους πρόσθεσε: “Η ΔΔΟ που εισηγείται η έκθεση ως λύση του Κυπριακού δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ  και οδηγεί σε εκτουρκισμό της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη βαρύτατη ευθύνη που αποδέχεται τα δεδομένα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής του νησιού.

Η έκθεση απαλλάσσει την Τουρκία από κάθε ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού και δεν κάνει αποδεκτή την διασύνδεση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πρόοδο των ενταξιακών”.

“Για παράδειγμα”, συνέχισε η κα Θεοχάρους, “πώς θέλετε επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, όταν δεν έχει εφαρμοστεί η υφιστάμενη; Η Τουρκία απειλεί συνεχώς και εμπράκτως την Κύπρο. Η έκθεση αντιμετωπίζει τις απειλές με ευχολόγια”.

Η κα Θεοχάρους ήταν δριμύτατη όσον αφορά την θέση της σχετικά με την έκθεση Πίρι, υπογραμμίζοντας: “Θα καταψηφίσω την έκθεση επειδή περιέχει ψεύδη, ζητά να συνεχιστεί μια επικίνδυνη διαδικασία πλήρους κατάκτησης της χώρας μου από την Τουρκία, νομιμοποιεί την κατοχή, δεν θέτει ως προϋπόθεση την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας  και στηρίζει την ένταξη ενός δικτατορικού καθεστώτος στην ΕΕ”.