Όσον αφορά την αναμενόμενη επίσκεψη της Λουτ και το γεγονός ότι πηγαίνουμε ταχύτατα προς την πενταμερή, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακεί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή σε διαδικασίες συνομιλιών με έναν Ερντογάν παρανοϊκό, αδίστακτο και έτοιμο να πράξει το κάθε τι για να επιτύχει τους σκοπούς του, και με τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι. Λύση που έγινε αποδεκτή όπως όλοι έχετε ακούσει, ως μεθοδολογία και από τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος κατά τα άλλα σέβεται τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επάνω στα οποία στηρίζεται όλη η πολιτική φιλοσοφία αυτών που μετά μανίας επιδιώκουν τις συνομιλίες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ αφ’ ης στιγμής ξεκινήσουν οι συνομιλίες, για να δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να γίνει επιτέλους ένα κράτος που σέβεται το διεθνή νόμο, είναι φρούδες ελπίδες και ψευδαισθήσεις.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΕΕ παίρνει το μερτικό της από τις συναλλαγές της με την Τουρκία τηρώντας αυτή τη στάση.

Έκκλησή μας για πολλοστή φορά να διαφοροποιήσουμε τα δεδομένα μέσα στα οποία θα γίνουν οι συνομιλίες, να ενισχύσουμε την άμυνα, την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, το φρόνημα του λαού πριν προσχωρήσουμε στις συνομιλίες και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που θεωρητικά είναι σύμμαχοί μας και μας στηρίζουν, εγώ δεν γνωρίζω καμία εκτός από την Ελλάδα, θα κατανοήσουν επιτέλους ότι το Κυπριακό αφορά ζήτημα εισβολής, κατοχής, ξεκληρίσματος ενός ολόκληρου λαού, εθνικού ξεκαθαρίσματος και επιβουλής ολόκληρου του νησιού και των θαλασσών του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020