«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα λέχθηκαν στη σημερινή Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από τον Γενικό Ελεγκτή. Είναι ξεκάθαρο το παιχνίδι των καταχρήσεων το οποίο παίζεται εντός του ΓεΣΥ, και με δεδομένο το γεγονός ότι η ερευνά του ελεγκτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μας περιμένει»

Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εταιρείας με τρεις γιατρούς στην ειδικότητα της οφθαλμολογίας που για περίοδο έξι μηνών έλαβε συνολικά 1,7 εκ ευρώ. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις αμοιβών σε ειδικούς γιατρούς οι οποίες ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ σε ένα μήνα».

Συμπληρώνοντας ότι: «Η ανοχή στις καταχρήσεις είναι απαράδεχτή και απειλεί τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερη μεταρρύθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γενικός Ελεγκτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και να υποβαθμιστεί η ποιότητά των υπηρεσιών, αφού πολλοί πάροχοι θεωρούν την παραμονή τους στο σύστημα ασύμφορη».

«Με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2020, ο ΟΚΥΠΥ θα είχε έσοδα 460 εκ., από τα οποία τα 227 εκ. θα προέρχονταν από τον ΟΑΥ και τα υπόλοιπα 233 εκ. ως χορηγία από το κράτος. Ο ΟΑΥ, θα συμβληθεί με τον ΟΚΥΠΥ, την 1η Σεπτεμβρίου, συνεπώς, η καθυστέρηση των 3 μηνών που παρατηρείται σημαίνει μειωμένα έσοδα του ΟΚΥΠΥ από τον ΟΑΥ, έλλειμμα το οποίο θα υποχρεωθεί να καλύψει το κράτος, δηλαδή ο κύπριος φορολογούμενος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το ΓεΣΥ βρίσκεται σε κίνδυνο. Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε τις αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος με στόχο τη διόρθωση τους προς όφελος των κυπρίων πολιτών».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020