Γ. Σκυλλουριώτης: Αγκυλωμένη η Τεχνική Εκπαίδευση

  Απογοητευτική είναι η δομή της τεχνικής εκπαίδευσης στα λύκεια μας. Στάσιμα παραμένουν τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται, παρόλη την προσπάθεια μεταρρύθμισης κι εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Αγκυλώσεις δεκαετιών δεν επιτρέπουν την προσαρμογή της Τεχνικής Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας κι επιλογές των μαθητών.

  Πολύτεκνη μητέρα, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου επικοινώνησε με το Κίνημα μας διότι ήθελε να εγγράψει τον γιό της στο Τεχνικό Λύκειο Λεμεσού για να ακολουθήσει το επάγγελμα της και να ενισχύσει μελλοντικά την οικογενειακή της επιχείρηση. Ωστόσο η μία μόλις τάξη 16 θέσεων είχε συμπληρωθεί με ελλιπή διαδικασία μοριοδότησης.

  Το κράτος πρέπει να αξιολογήσει ορθότερα τις προσφερόμενες επιλογές προς τους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης και να μην ωθεί παιδιά που θέλουν όντως να ακολουθήσουν κάποιους κλάδους, αποκλειστικά στις ιδιωτικές σχολές.

  Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε εξειδικευμένη έρευνα για να εντοπιστούν οι επαγγελματικές ανάγκες της κυπριακής αγοράς και να βελτιωθεί ο τομέας του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε οι  νέοι πτυχιούχοι και επαγγελματίες να έχουν επιλογές στην αγορά εργασίας. 

  Θεωρούμε υψίστης προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της Τεχνικής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και βλέψεις της επαγγελματικής αγοράς. Τα οφέλη για τους νέους μας και γενικότερα για την οικονομία μας θα είναι τεράστια.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020