Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε γραπτώς με επιστολή της στον Μουσταφά Ακιντζί ότι αποστέλλει οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα ως να πρόκειται για «τρίτη χώρα», παρακάμπτοντας την ΚΔ.. Γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή αυτή: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τ/κ κοινότητα και τις προσπάθειες ενάντια στις ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας μαζί με τον Τ/κ ηγέτη. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη της τ/κ οικονομίας και ειδικότερα τη διεύρυνση του προγράμματος για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εμποροκαταστηματαρχών».

Η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ότι «ενθαρρύνει-παροτρύνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενισχύσει οικονομικά το ψευδοκράτος.

Καταδικάζουμε τις δηλώσεις και ενέργειες της Ursula von der Leyen.

Ζητούμε από την κυπριακή κυβέρνηση να ελέγξει τους εκπροσώπους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, γιατί δεν αντιδρούν σε αυτή την κατάφορα παράνομη ενέργεια της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα έπρεπε ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει κάνει τις παρεμβάσεις της για να αποτραπεί η αναγνώριση των κατεχομένων ως «τρίτη χώρα» με ειδικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Τονίζουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πρωτόκολλο ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, τα κατεχόμενα είναι περιοχή της Ε.Ε στην οποία το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναστέλλεται, λόγω του μη αποτελεσματικού ελέγχου από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη νόμιμη Αρχή στην νήσο Κύπρο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2020