fbpx
Αρχική ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ H κακονομία συνεχίζεται

  H κακονομία συνεχίζεται

  Κάποτε ένας πολύ σεβαστός βουλευτής -δεν ζει σήμερα- διαμαρτυρόμενος έλεγε ότι «κάνουμε νόμους του γονάτου». Και δεν είχε άδικο. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και συνεχίζεται προς το χειρότερο. Η Κυπριακή Δημοκρατία για χίλιους λόγους που δεν είναι του παρόντος, δεν μπόρεσε να στεριώσει ειδική υπηρεσία για να επιμελείται, με υψηλό επαγγελματισμό, τη νομοπαρασκευαστική εργασία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να έχουμε νόμους του ποδαριού. Και ας μην ενοχλούνται κάποια αστέρια της νομικής επιστήμης.
  Είναι αλήθεια ότι κληρονομήσαμε από το αποικιακό καθεστώς των Άγγλων ένα σχετικά καλό διοικητικό σύστημα. Κληρονομήσαμε επίσης ένα εξίσου καλό νομικό σύστημα. Καταστρέψαμε και τα δύο. Εξαιρετικοί για την εποχή τους Νόμοι αφέθηκαν να ατονίσουν ή να καταστούν ανενεργοί, γιατί ξεχάσαμε ότι χρήζουν εκσυγχρονισμού για να συνάδουν με τις ανάγκες μιας σύγχρονης εποχής.
  Πολλές φορές τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, προσπαθώντας να τα μπαλώσουμε και νομίζοντας ότι έτσι δίνουμε λύσεις. Απλά μετακινούμε χρονικά το πρόβλημα. Η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των Νόμων είναι μια διαρκής διεργασία και χρειάζεται τον ειδικό γνώστη του αντικειμένου. Αποτελεί συλλογική εργασία και αλλού έτσι αντιμετωπίζεται.
  Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο προκλητική αλλά και προσβλητική για το κράτος μας. Να βλέπουμε αυτούς που έχουμε κληρονομήσει, να αναθεωρούν και να εκσυγχρονίζουν τις νομοθεσίες τους -όχι μια φορά- και εμείς να προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα με νομοθεσίες του περασμένου αιώνα.
  Σε πιο πολιτισμένα μέρη έχουν οικοδομηθεί θεσμικά όργανα που ανεπηρέαστα καταπιάνονται με τα ζητήματα αυτά και παράγουν σύγχρονους και ολοκληρωμένους νόμους, ασφαλώς τηρουμένων πάντοτε των νενομισμένων διαδικασιών. Εμείς συνεχίζουμε να κατατρυχόμαστε με τα επιμέρους και να σφραγίζουμε κείμενα που όσοι έχουν στοιχειώδη έστω γνώση της νομοπαρασκευαστικής επιστήμης, κυριολεκτικά μειδιούν. Παραμένω, όμως, στα γενικά για να μην ενοχληθούν οι λογής – λογής  ιερές αγελάδες. Άλλωστε το έκαμα στο παρελθόν και κάηκα!
  Η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις πολλαπλές συντάξεις, δεν πρέπει να ξενίζει. Αν δούμε κάποια πράγματα πίσω από τις γραμμές, θα αντιληφθούμε ότι οι αλλαγές που θεσπίστηκαν θα μπορούσαν να περισωθούν. Αρκεί να γίνονταν με το σωστό τρόπο. Φυσικά η απόφαση αυτή είναι το πρώτο καμπανάκι. Γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα, εφόσον το Δικαστήριο καλείται να ερμηνεύσει νόμους του ποδαριού. Με άλλα λόγια κακούς νόμους.
  Η σύνταξη νόμων, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε μερικούς, είναι μια καθόλα επιστήμη όπως επιστημονικός είναι ο τρόπος της ετοιμασίας τους. Δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι. Και τη νύμφη πληρώνει δυστυχώς αδιαμαρτύρητα ο απλός πολίτης.
  Προσωπικά και λόγω του χώρου σταδιοδρομίας μου, με γραπτές και προφορικές παραστάσεις μου, υπέδειξα επανειλημμένα τις ατέλειες του συστήματος. Όμως παρέμεινα ο γραφικός της παρέας… Τιμή και καμάρι μου.
  * O Κωστάκης Χριστοφόρου είναι τέως Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  Γειά σας, αφήστε το μήνυμα σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας