Η άδεια μητρότητας είναι δικαίωμα για κάθε παιδί

  Θεωρούμε καθαρά προεκλογική την εξαγγελία της κυβέρνησης για την άδεια μητρότητας και δεν συμφωνούμε με τη διάκριση της αυξητικής κλιμάκωσης της άδειας μητρότητας ανά αριθμό παιδιού.

  Η Αλληλεγγύη έχει εντρυφήσει στο ζήτημα από το 2001 και επαναλαμβανόμενα έχει προτείνει λύσεις για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και συμφιλίωση της εργασίας με τη μητρότητα.

  Προφανώς οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται τις συνθήκες και τους αγώνες των γονέων για να μεγαλώσουν έστω και ένα παιδί, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τα ποσοστά υπογεννητικότητας και πιστεύουν πως ένας μήνας περαιτέρω άδειας μητρότητας για κάθε νέο παιδί, είναι ικανά να αυξήσει τις γεννήσεις.

  Μόνο που μετά τους έξι μήνες (μέγιστο) της άδειας μητρότητας δεν υπάρχουν υποδομές φύλαξης και επιμόρφωσης παιδιών, δεν υπάρχουν πρόνοιες συμφιλίωσης της εργασίας με τη μητρότητα – όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία – ενώ και τα οικονομικά δεδομένα και παροχές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

  Η Αλληλεγγύη προτείνει:

  1.    Η άδεια μητρότητας να είναι στους έξι μήνες (26 εβδομάδες, όσο και η σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό) ανεξάρτητα από αν πρόκειται για πρώτο ή επόμενο παιδί.

  2.    Κίνητρα σε εργοδότες για παροχή μειωμένου ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση απολαβών, σε μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  3.    Κίνητρα για δημιουργία φύλαξης παιδιών στους χώρους εργασίας

  4.    Δημιουργία χώρων θηλασμού σε όλες τις εργασίες

  5.    Επέκταση ωραρίου λειτουργίας δημόσιων νηπιαγωγείων

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2021