Η Εστίαση σε Αδιέξοδο

Η συνεχιζόμενη πανδημία που πλήττει τον παγκόσμιο πληθυσμό έχει επιφέρει δραματικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Ένας τομέας που έχει χτυπηθεί σε τεράστιο βαθμό είναι αυτός της εστίασης που ειδικά στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.

Τα περιθώρια στενεύουν για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου που βλέπουν μέρα με την μέρα τις επιχειρήσεις τους να σβήνουν χωρίς εκείνοι να μπορούν να αντιδράσουν.
Στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής επέδειξαν την ανάλογη σοβαρότητα και τήρησαν τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, μειώνοντας την χωρητικότητα των καταστημάτων τους, ωστόσο με μαθηματική ακρίβεια μειώνεται και η πιθανότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους.

Η εστίαση βρίσκεται σε αδιέξοδο και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να αποτελεί το επικρατέστερο αλλά και καταστροφικότερο σενάριο. Οι απώλειες από το πρώτο lockdown και η έλλειψη τουρισμού έχουν δημιουργήσει ένα κενό που δεν μπορεί να αναπληρωθεί και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ο νευραλγικός κλάδος της χώρας κινδυνεύει και μαζί του κινδυνεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι των οποίων ήδη τα εισοδήματα έχουν μειωθεί αισθητά.
Τα περιοριστικά μέτρα αυξάνονται και μαζί τους αυξάνονται οι πιθανότητες πολλές επιχειρήσεις να προστεθούν στη λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού και πολλοί συμπολίτες μας στην ανεργία. Οι δύσκολοι καιροί χρειάζονται γενναίες και ισότιμες αποφάσεις. Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν, τους κόπους μιας ζωής να θυσιάζονται στον αγώνα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Οι θυσίες αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να υπολογιστούν και ανάλογες να είναι οι ενισχύσεις που θα λάβουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους τρόπους αυτούς που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο.


Δημήτρης Ζιρίνογλου

Εκτελεστική Γραμματεία Νεολαίας Αλληλεγγύης

Δευτέρα 9/11/2020