Στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου από τους Τούρκους, έξω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, τιμώντας την ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμούμε τα θύματα εκείνης της τρομοκρατικής σφαγής σε βάρος των Ελλήνων και παράλληλα τα θύματα εναντίον της σφαγής του Μικρασιατικού ελληνισμού,  του 1,5 εκ. Αρμενίων που θυσιάστηκαν στη γενοκτονία εναντίον από τους νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ, τους Ασσύριους, τους Χαλδαίους και όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και της δυτικής Αρμενίας, που δολοφονήθηκαν κυρίως γύρω στο 1915 και λίγο πιο μετά» τόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοχάρους, «η προσπάθεια μας στη σύγχρονη εποχή είναι να αναγνωριστούν αυτές  οι γενοκτονίες από την ίδια την Τουρκία προκειμένου να εξαγνιστεί -αν μπορεί να εξαγνιστεί – από τα εγκλήματα της και για αυτό κάνουμε την μάχη μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή για την αναγνώριση μιας ενιαίας γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών».

Η πρωτοβουλία αυτής της κίνησης ανήκει στην Ελένη Θεοχάρους, η οποία εκτίμησε ότι πως θα κερδηθεί μια γραπτή διακήρυξη που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη. Τόνισε μάλιστα ότι έχει τεράστια σημασία να θυμόμαστε το έγκλημα της γενοκτονίας, παραπέμποντας στη ρήση ότι «δεν μπορεί, η δολοφονία ενός ανθρώπου να είναι έγκλημα και η δολοφονία ενός ολόκληρου λαού να μην είναι».

Για να προσθέσει ακόμη πως «υπάρχουν και νομικά ζητήματα, αφού οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων τους ανήκουν και ανήκουν και στους απογόνους τους. Άλλος λόγος, είπε, που δεν πρέπει να ξεχνούμε τις γενοκτονίες είναι πως όταν τις ξεχνάς επαναλαμβάνονται».

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε παράλληλα ότι «αυτό που λέγεται τώρα στην Αθήνα όσο και στην Κύπρο, ότι δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουμε σελίδες από την ιστορία μας που αναφέρονται σε αυτά τα εγκλήματα, για να μην μισούμε τάχα τους Τούρκους, νομίζω ότι δεν έχουν καμιά ιστορική, ηθική και πολιτική βάση». Έκανε μάλιστα λόγο για τρομακτικό λάθος της σημερινής κυβέρνησης των Αθηνών η οποία αρνείται τη γενοκτονία. και τόνισε πως αν γινόταν αυτό σε συνάρτηση  με την γενοκτονία των Αρμενίων, «σε άλλη χώρα θα  ήταν ποινικό αδίκημα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ