Καταπέλτης η έκθεση Γ. Ελεγκτή για το Λιμάνι Λεμεσού

  Μέσα από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για το Λιμάνι Λεμεσού, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το σημερινό δυσλειτουργικό λιμάνι, προέκυψε λόγω της προχειρότητας με την οποία η Κυβέρνηση προέβη στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης.

  Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία διενεργήθηκε μετά από έκκληση της Βουλής, αξιοσημείωτα είναι τα εξής:

  • Δεν έγινε απευθείας διευθέτηση μεταξύ των δύο αναδόχων, όπως πρότειναν οι σύμβουλοι, αλλά εφαρμόστηκε η θέση του υπουργού.
  • Έγινε αλλαγή χάρτη του θαλάσσιου χώρου του αγκυροβολίου και του χώρου που παραμένει στην ΑΛΚ, επειδή διαπιστώθηκε ότι δόθηκε αρχικά λάθος χάρτης.
  • Ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί ότι υπήρξε εμπλοκή του υπουργού Μεταφορών σε τεχνικά θέματα στις διαπραγματεύσεις.
  • Μείωση των εισπράξεων του κράτους σε περίπτωση μη ανανέωσης της συμφωνίας με την ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου για φιλοξενία πλοίων της Unifil.
  • Δεν περιλήφθηκαν στις συμφωνίες σειρά εισηγήσεων της Νομικής Υπηρεσίας.
  • Δικαιώνονται μέσω της Έκθεσης οι διαμαρτυρίες για το πλαφόν που περιλήφθηκε σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας.
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πληρώνει στον Διαχειριστή της Σύμβασης του Τερματικού Σταθμού Γενικού Εμπορίου ποσό ύψους €1.750.000, για να μπορεί ο Διαχειριστής της Σύμβασης του Τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων να εξυπηρετεί τα πλοία με τις υφιστάμενες γερανογέφυρες.
  • Στις Συμβάσεις Παραχώρησης περιλήφθηκαν προβληματικές πρόνοιες, µέσω των οποίων εισάγονται απαγορευτικά τέλη, μέχρι και 10 φορές ψηλότερα από τα προηγούμενα.

  Καλούμε τον Υπουργό Μεταφορών να δώσει τάχιστα οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για την επίδοση λανθασμένου χάρτη, και να ενημερώσει της αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και τον Γενικό Ελεγκτή  για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

  Επίσης, τον καλούμε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του σε τεχνικά θέματα στις διαπραγματεύσεις.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017