Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει

    Αλήστου μνήμης ημέρα η σημερνή, μέρη  της  πραξικοπηματικής τουρκανταρσίας. Δεδομένων και των σημερινών συνθηκών «ευκαιρία» μνήμης των τουρκικών σχεδιασμών ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ημέρα απότισης φόρου τιμής σε όλους τους ήρωες που έπεσαν ή τραυματίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αν κάτι οφείλουμε σήμερα να διδαχτούμε, και να διδάξουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, είναι πως η Τουρκία πολύ πριν την εισβολή του 1974 είχε εκπονήσει «Σχέδιο Επανάκτησης της Κύπρου», για να αντιμετωπίσει τον αγώνα της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση της Κύπρου και Ένωση με την Ελλάδα.

    Το 1963 και αφού τα προηγούμενα χρόνια, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συγκρότησαν μυστικά στην Κύπρο, ως ένοπλο στρατιωτικό τους βραχίονα την τρομοκρατική ΤΜΤ, διέπραξαν το πρώτο τουρκικό στρατιωτικό εγχείρημα στο νησί μας.

    Η τουρκία πρώτα επέβαλε με τρομοκρατία και δολοφονίες Τουρκοκυπρίων αντιφρονούντων τον πλήρη και στυγνό έλεγχό της επί της τουρκικής μειονότητας και, ακολούθως, προκάλεσαν, με σφαγές  τις χρήσιμες για τα σχέδιά τους αιματηρές δήθεν «διακοινοτικές» συγκρούσεις. Αποτέλεσμα του τουρκικού σχεδιασμού ήταν ν’ αποκτήσουν οι Τούρκοι, τόσης ισχύος ένοπλη δύναμη, ώστε να περιχαρακώσουν επί κυπριακού εδάφους οχυρωμένους θυλάκους, εντός των οποίων απαγόρευσαν την άσκηση κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετατρέποντας τα εδάφη και τον πληθυσμό τους σε στρατηγικό προγεφύρωμα για την από χρόνια σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή του 1974.

    Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία «σύρεται» σε συνομιλίες και δίνει ανταλλάγματα υπό τον μανδύα των «ΜΟΕ», αντί να αναγνωρίσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να προτάσσει τα δίκαιά της, σε έναν αγώνα υπέρ του ίδιου της του λαού.