Η μέρα που όλοι περιμένουμε πλησιάζει. Η μέρα δηλαδή, κατά την οποία οι κυβερνήσεις των χωρών θα αναγγείλουν τη μη επέκταση των καθολικών μέτρων ασφαλείας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την «συνθηκολόγηση» -τουλάχιστον για φέτος- των κυβερνήσεων με τον κορονοιό. Ωστόσο αυτή η νίκη θα αποδειχθεί σύντομα πύρρειος νίκη. Δεν θα είναι μια άνω τελεία στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι – σε κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο- από τις αρχές του 2020, αλλά μια παύλα.

Η χώρα μας, που στηρίζει την οικονομία της κατά βάση στο τουριστικό της προϊόν, θα αντιμετωπίσει μετά το τέλος της μάχης με τον κορονοιό και τη μάχη για την αποκατάσταση των πληγμάτων που εκείνος θα αφήσει.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Ο άλλοτε κραταιός τουρισμός της Κύπρου, στον οποίο στηριζόταν η οικονομία, φέτος θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση. Πολίτες από χώρες όπως η Αγγλία και η Ρωσία που παραδοσιακά επισκέπτονται τη Κύπρο έχουν δει και αυτοί, όπως και οι Κύπριοι συμπολίτες μας, να μειώνονται σημαντικά τα εισοδήματα τους. Συνεπώς, αφού η οικονομική τους δυνατότητα θα είναι περιορισμένη και δεδομένου ότι ο φόβος και η ανασφάλεια μιας ενδεχόμενης επιστροφής του κορονοιού δεν θα εξαλειφθεί εύκολα, είναι βέβαιο ότι η επιλογή ταξιδιωτικών προορισμών θα γίνεται με σύνεση και φειδώ από όλους.

Ωστόσο, έχουν αρχίσει ήδη να μελετώνται και από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και από την Κυβέρνηση σενάρια και εναλλακτικές λύσεις, που θα τονώσουν αισθητά την οικονομία της χώρας και θα αναζωογονήσουν το τουριστικό της προϊόν.

Η σκέψη στην οποία προσανατολίζονται οι περισσότεροι είναι πως αναλγητικό όλων αυτών των απωλειών θα αποτελέσει ο εγχώριος τουρισμός. Εμείς οι ίδιοι δηλαδή. Θα κληθούμε με την αλληλεγγύη και την ενότητα που μας διακρίνει, να συμβάλουμε με τον τρόπο μας, ώστε να αμβλυνθούν αρκετές από τις επιπτώσεις του COVID-19 στον τουρισμό της χώρας μας. Οι επιπτώσεις αυτές – αν δεν μετριαστούν εγκαίρως- θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα στους συμπολίτες μας που απασχολούνται και ζουν τις οικογένειές τους εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.

Η Κυπριακή κυβέρνηση οφείλει με τη σειρά της να στηρίξει αυτή τη προσπάθεια στηρίζοντας τους επαγγελματίες του κλάδου, ώστε ο αριθμός των εργαζομένων και άρα το επίπεδο υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν, να κρατηθεί στο σημείο που ήταν και πριν. Τέλος η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει, ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα που θα

ωθήσουν τον Κύπριο πολίτη- τον ντόπιο- να αναζητήσει φέτος τουριστικούς προορισμούς στη χώρα του, αλλά ταυτόχρονα να νιώθει ότι έχει επωφεληθεί από την διαμονή του στη Κύπρο για το διάστημα των διακοπών του. Σαφώς, όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν να μας αποδείξουν ότι αξίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης που θα τους δώσουμε, διότι οι πολίτες της Κύπρου επιβάλλεται να νιώσουν ότι τυγχάνουν ίσης προσέγγισης και φιλοξενίας με τους ξένους τουρίστες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Το σύνθημα λοιπόν που ισχύει από τον Μάρτιο «Μένουμε σπίτι», πρέπει να ανανεωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες σε «Μένουμε Κύπρο το καλοκαίρι».

Δημήτριος Ζιρίνογλου

Γενικός Οργανωτικός ΝΕΑ

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020