Της Ελένης Θεοχάρους

Είμαι αθεράπευτα «ενωτική», αλλά με σκληρό ρεαλισμό και καλή γνώση της τουρκικής πολιτικής, και γι’ αυτό δεν με εξέπληξαν οι πολλαπλές και άθλιες τοποθετήσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλες απειλητικές και βλακώδεις δηλώσεις, είπε πως «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν την Ένωση, ας μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, η Κύπρος είναι τουρκική».
Όλα τούτα, με αφορμή μια τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή Βουλή σχετική με το ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου του 1950, στο οποίο ο κυπριακός Ελληνισμός τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα, με το συντριπτικό ποσοστό του 97,5%.
Γιατί η Κύπρος είναι ελληνική, και, κακή τη μοίρα, ευρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους, τα οποία καθορίστηκαν από τον Καποδίστρια με τη φράση: «…Τα όρια της Ελλάδος διεγράφησαν από του 1821 δια του αίματος του εκχυθέντος εις τα σφαγάς των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών, του Μεσολογγίου…».
Επισημαίνω ότι η κυπριακή Βουλή δεν «ψήφισε υπέρ της Ένωσης», όπως ο Μπαχτσελί και οι λοιποί ηγετίσκοι της Τουρκίας ισχυρίζονται, ψήφισε απλώς για ολιγόλεπτη αναφορά στα σχολεία μας σε ένα γεγονός που αποτελεί μια μεγαλειώδη στιγμή της Ιστορίας του Ελληνισμού. Του κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος όντας υπό βρετανική κατοχή διεκδίκησε την εθνική του αποκατάσταση στη βάση της «Αυτοδιάθεσης των Λαών», όπως κατοχυρώνεται από το Άρθρο 1 Παράγραφος 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτοδιάθεση για τους Κύπριους σήμαινε ένωση με την Ελλάδα. Θυμίζω ότι η Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 είχε παραιτηθεί κάθε δικαιώματός επί της Κύπρου.
Βεβαίως, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τον Μπαχτσελί ενοχλεί το γεγονός ότι ούτε ο αφελληνισμός του νησιού πέτυχε ούτε ο εκτουρκισμός του θα πετύχει. Το μήνυμα του ενωτικού δημοψηφίσματος είναι διαχρονικά αντικατοχικό, δημοκρατικό, απελευθερωτικό. Και είναι γνωστό ότι ναι μεν οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας από τη Βουλή για να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες, αλλά τα πραγματικά αίτια είναι η αποτυχία, επί του παρόντος, του εκβιασμού τους προς την κυπριακή κυβέρνηση και την Ε.Ε. να αποδεχθούν την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών, στην Κύπρο, στα 80 εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αφορμή και τον εορτασμό της 1ης Απριλίου ή της 25ης Μαρτίου ή το Μνημόσυνο του Αυξεντίου.
Οι Τούρκοι όταν αναφέρονται σε βιωσιμότητα της λύσης εννοούν τη μετάλλαξη των Ελλήνων του νησιού σε είδος ασπόνδυλων δούλων. Εννοούν την επιτέλεση λοβοτομής στο λαό για να διαγραφεί από μέσα του η ιστορία και οι μνήμες για τους ηρωικούς αγώνες του υπέρ της ένωσης, και η περηφάνια του για την ελληνικότητά του. Στόχος της Άγκυρας είναι ο αφελληνισμός του λαού και ο εκτουρκισμός της νήσου. Αν δεν διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα υπογράψουν λύση. Η παραμονή του στρατού κατοχής, η διατήρηση των εγγυήσεων, η αριθμητική ισότητα στη διακυβέρνηση, η εκ περιτροπής προεδρία και η μη επιστροφή των προσφύγων είναι γι’ αυτούς κεκτημένα. Τώρα θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από την πίσω πόρτα, μέσω του ελέγχου της Κύπρου και μέσω της κατοχύρωσης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι θα γίνουν αυτομάτως Ευρωπαίοι. Με αποτέλεσμα να καταστεί ο εποικισμός νόμιμος και η Κύπρος τουρκική οικονομική αποικία. Τουρκικό βιλαέτι. Θέλουν ευρωπαϊκό καθεστώς όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για τις εταιρίες τους. Εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις αυτές, τότε ναι, εμείς οι Έλληνες του νησιού θα αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε στην Ελλάδα για να γλιτώσουμε. Ή να αρχίσουμε αγώνα για μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου. Τότε είναι που θα μετατραπεί το «κοινό όραμα» των «δύο ηγετών» σε εφιάλτη.
Ο Μπαχτσελί είναι η φωνή της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής που θέλει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης. Είναι ο βρυχηθμός του θηρίου που δεν εξημερώνεται με την πολιτική του εξευμενισμού που ακολούθησαν για δεκαετίες Αθήνα και Λευκωσία. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο δεν εξημέρωσαν τη στρίγγλα, αλλά πολλαπλασίασαν την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία.
Η Τουρκία μάς απειλεί με το στόλο και την αεροπορία της καθημερινά πολύ κοντά στις ακτές της Πάφου, στο Καστελόριζο, στα νησιά. Αναμένω ότι θα μετατρέψει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τις θάλασσες μας σε «casus belli». Ο Μπαχτσελί δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Οι εμπρηστικές του δηλώσεις σημαίνουν συναγερμό. Για όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Οι «άλλοι» θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ουτοπία περί εκσυγχρονιστή Ερντογάν. Και, δυστυχώς, οι «άλλοι» μάς κυβερνούν.