ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

 Δεν πιστεύω ότι η Τουρκική συμπεριφορά παρέχει οιονδήποτε εχέγγυο για αισιοδοξία ως προς την κατάληξη των συνομιλιών σε μια αποδεκτή και υποφερτή συμφωνία, αλλά σίγουρα το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία.

Για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός και οι αφόρητες πιέσεις προς τον  Πρόεδρο, θεωρούμε ότι πριν προχωρήσει σε συμφωνίες στις εντατικές συζητήσεις του Οκτωβρίου, και πριν μεταβεί στο εξωτερικό για να συζητήσει το εδαφικό, να ζητήσει την προσωπική παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως διασφαλίσει από την Άγκυρα ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να υποστηρίζει φόρμουλες ξένων εγγυήσεων και παραμονής στρατευμάτων.

Η εκτός Κύπρου μετάβαση προκρίνεται για να διασφαλιστεί η εχεμύθεια που απαιτεί ο Ακιντζί, ωστόσο με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης από μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η σφαιρική και πλήρης ενημέρωση τους.

Ο Ακιντζί υποστηρίζει τη διενέργεια συνομιλιών στο εξωτερικό «για να μπορεί να κάνει υποχωρήσεις», όπως αφήνει να νοηθεί, και για να μην γίνονται διαρροές από τους Ελληνοκυπρίους, που θα ενοχλούν τους Τουρκοκυπρίους.

Τι να υποθέσουμε λοιπόν;  Μήπως να υποθέσουμε ότι ο Ακιντζί θα εξαπατήσει τους Τουρκοκύπριους; Ποιος επιδίδεται σε διαρροές; Μάλλον ο ίδιος. Άλλωστε τον κατηγόρησε ευθέως ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος μετάβασης στο εξωτερικό και ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια διότι τους αφορά άμεσα. Άλλωστε ο Πρόεδρος δεσμεύθηκε να ενημερώσει τον λαό μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη.

Εάν δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία το ζήτημα της ασφάλειας, της κατάργησης των εγγυήσεων και της απόσυρσης του στρατού κατοχής με την άμεση εμπλοκή του ΟΗΕ, και πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη θα ασκηθούν τρομακτικές πιέσεις επί της αδύναμης πλευράς, ώστε είτε θα δεχθούμε τις τουρκικές θέσεις συγκεκαλυμμένες ή απροκάλυπτες, (παραμονή 10 χιλ. στρατού) ή θα τις αρνηθούμε και θα μας καταλογιστούν ευθύνες.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016