ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΝΑΦΑΪΔΗ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ (ΛΕΥΚΩΣΙΑ)

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στον τομέα των ναρκωτικών και της τοξικομανίας είναι πολύ ανησυχητική. Τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στη χρήση σκληρών και ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση της χρήσης ανάμεσα στους νέους (ανήλικους).

Η μάστιγα των ναρκωτικών πρέπει να καταπολεμηθεί με την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που να στρέφεται κατά της προσφοράς αλλά και της ζήτησης. Βασικός άξονας αυτής της στρατηγικής πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενή και η αυστηρή τιμωρία του εμπόρου. Συνεπώς, προτείνουμε χάραξη εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά που βασίζεται στα πιο κάτω:

 • Δημιουργία κέντρων πρόληψης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης με την ενεργώ συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντικών οργανώσεων.
 • Δημιουργία κέντρων απεξάρτησης που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική, υλικοτεχνική και επιστημονική υποδομή και υιοθέτηση συγχρόνων θεραπευτικών μεθόδων για την απεξάρτηση.
 • Δημιουργία κέντρων για παροχή υποκατάστατων και ναρκωτικών ουσιών στους τοξικομανείς, πάντα κάτω από την αυστηρή εποπτεία ειδικών ιατρών. Τα πιο πάνω να συνοδεύονται από ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική αγωγή για να μπορέσουν οι ασθενείς να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και στα προγράμματα απεξάρτησης όταν το επιθυμήσουν.
 • Ενεργοποίηση του κράτους στον τομέα της υποστήριξης των ανεξαρτητοποιημένων ατόμων κατά το στάδιο της επανένταξης τους στην κοινωνία.
 • Επανενεργοποίηση και επέκταση του πιλοτικού προγράμματος φύλαξης των σχολείων το οποίο διακόπηκε για οικονομικούς λόγους.
 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου πρόσβασης ανήλικων εντός νυκτερινών κέντρων διασκέδασης όπου έχουν πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά και πιθανή η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
 • Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Εθνική Φρουρά.
 • Έμπρακτη κρατική ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων όπως το ΚΕΝΘΕΑ και Αγία Σκέπη, έτσι που να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
 • Ενίσχυση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της αγωγής υγείας ιδιαίτερα μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.
 • Ενίσχυση προς την ΥΚΑΝ ούτως ώστε να μπορεί να ελέγχει οικονομικές καταστάσεις υπόπτων και συγγενών τους. Είναι αδιανόητο στην μικρή μας Κύπρο όπου όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ ο ένας τον άλλον, να μην γίνονται συλλήψεις των εμπόρων, πάρα μόνο των διανομέων. Η ΥΚΑΝ είναι πολύ σημαντικό τμήμα της Αστυνομίας μας, και πρέπει να τη στηρίζουμε εμπράκτως με κάθε μέσο και τρόπο. Καθώς επίσης να προστατεύσουμε τόσο τους Αστυνομικούς που εργάζονται σε τόσο καίριό πόστο, όσο και τις οικογένειες τους, αφού οι συνθήκες εργασίας τους είναι άκρος επικίνδυνες.