Της Ελένης Θεοχάρους

Είναι φανερό πως η Τουρκία υλοποιεί τους στόχους της στο Κυπριακό είτε διεξάγονται συνομιλίες είτε όχι. Εφαρμόζει ένα και μοναδικό σχεδιασμό: Την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάσταση της με «κράτος» υποτελές και εξαρτώμενο εξ αυτής. Αυτό αποδεικνύουν και οι κινήσεις για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και ενδεχομένως το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό κατοχική διοίκηση. Είναι σαφές δηλαδή, ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις συνομιλίες, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, υλοποιώντας τους συστηματικά, ενώ η  δική μας πλευρά ζει την ψευδαίσθηση της «επανένωσης».

Η κατοχική χώρα επιβάλλει σταδιακά τους όρους της εκμεταλλευόμενη κάθε δική μας υποχώρηση, μέσω των συνομιλιών, μέσω της ανάγκης να διατηρούμε καλό κλίμα με τους εκάστοτε συνομιλητές μας, είτε  αυθαιρετώντας και καταστρατηγώντας τον διεθνή νόμο και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά και μέσω των φοβικών συνδρόμων που διακατέχουν την ηγεσία και προσπαθούν να διοχετευθούν στον λαό. Η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ  να μας πείσουν ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η επανέναρξη των συνομιλιών διότι όταν δεν γίνονται συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού, τότε η Τουρκία προωθεί τις επεκτατικές και εκβιαστικές της δράσεις και προχωρεί σε νέα τετελεσμένα,  επιβεβαιώνει ότι οι απειλές της Τουρκίας, θα χρησιμοποιηθούν για να επιβληθεί εκβιαστικά «λύση»  επί του Κυπριακού λαού.

Δηλαδή ο λαός θα τεθεί προ του διλήμματος: «ή νέα τετελεσμένα ή μια οιαδήποτε λύση».

Άλλωστε, η πρόσκληση προς τους Μαρωνίτες για επιστροφή στα χωριά τους υφίσταται εδώ και μήνες, ενώ όσον αφορά την Αμμόχωστο δεν υπήρξε καμία «επίσημη» τοποθέτηση των κατοχικών αρχών. Μπορεί  να υπάρξει. Εντούτοις η Κυβέρνηση και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καλλιεργούν εικόνα άμεσης επέκτασης της κατοχής και νέων τετελεσμένων,  αλλά τα «μέτρα» που λαμβάνονται, ευρίσκονται ακόμη «στο στάδιο της μελέτης».

Γι αυτό οι ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιμένουν στην επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια του αμφιλεγομένου εγγράφου Γκουτέρες σε μια προσπάθεια αναβίωσης μιας νεκρής διαδικασίας που απέτυχε παταγωδώς,  δεν βοήθησε στην επίλυση του Κυπριακού, δεν οδήγησε στην «επανένωση» της πατρίδας μας, δεν οδήγησε στον καταλογισμό ευθυνών στην Τουρκία για την αδιαλλαξία της αλλά έφερε την δική μας πλευρά στα όρια της άνευ όρων παράδοσης. Μιας διαδικασίας που κατέδειξε την επικινδυνότητα της πολιτικής του κατευνασμού που εφαρμόζεται.

Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την τουρκική πλευρά και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων,  καταμαρτυρούν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει μόνο με την a priori αποδοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία της εκ περιτροπής προεδρίας,  των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών και όλων των άλλων απαιτήσεων της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει οιαδήποτε ένδειξη συμμόρφωση της Τουρκίας στην υποχρέωση κατάργησης των εγγυήσεων και απόσυρσης του στρατού κατοχής.

Εμείς δεν θέλουμε να συρθεί η πλευρά μας σ αυτό το τελικό στάδιο συνομιλιών υπό αυτούς τους όρους, που φαίνεται ότι ξεκίνησε ήδη. Απαιτούμε να δοθεί στον λαό το έγγραφο που κατέθεσε στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  Το έγγραφο περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις στις οποίες προέβη η δική μας πλευρά προκειμένου να εξευμενίσει την Τουρκία, να την πείσει τάχα να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να αποδεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων. Για να κατανοήσει πλήρως ο λαός τι τον περιμένει.

Ο Πρόεδρος επιμένει πως  το έγγραφο δεν ισχύει πια, εντούτοις , το γεγονός ότι το εν λόγω κείμενο είναι πλέον επίσημο έγγραφο  των ΗΕ και θα αποτελέσει την βάση επανέναρξης των συνομιλιών, αφού το αποδέχονται ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και το απαιτεί η τουρκική πλευρά, θεωρούμε ότι ο λαός οφείλει να γνωρίζει. Λεπτομερώς και αναλυτικά το τι παραχωρείται στην τουρκική πλευρά και το πόσο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της λύσης και η επιβίωση μας στην γη των προγόνων μας.

Η επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από τους όρους που ήδη έθεσε η Τουρκία δεν πρόκειται να ανακόψει την επέλαση των κατακτητών.

Ωστόσο ο λαός δεν πρόκειται να ενδώσει και να εγκρίνει συμφωνίες που φαίνεται ότι έχουν και πολλές κρυφές παραμέτρους.