
Μετά την παρουσία της Νεολαίας της Αλληλεγγύης σε ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, με τίτλο «Νέοι και Στοίχημα: Ασφαλές παιχνίδι», έχουμε ανησυχήσει ιδιαίτερα από τις διαστάσεις που άρχισε και παίρνει η ενασχόληση της νεολαίας του τόπου μας, με το στοίχημα και τον τζόγο γενικότερα.
Η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως με τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που τζογάρουν στο διαδίκτυο.
Ανησυχητικά στοιχεία στην εν λόγω έρευνα είναι επίσης τα εξής :
· H ηλικία που αρχίζει ένας νέος να ασχολείται με το στοίχημα σημειώνεται στα 12 έτη
· Οι έφηβοι που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εθισμό στο τζόγο κατά την ενηλικίωση τους
· Η ενασχόληση με τον τζόγο τους οδηγεί σε αντικοινωνικές και βίαιες συμπεριφορές που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο διαδικτυακός τζόγος έχει γίνει πιο δημοφιλής στους νέους λόγω της εξοικείωσης τους με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, και η πρόσβαση έχει γίνει εύκολη μέσω των κινητών τηλεφώνων και των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Μπορεί στα διαδικτυακά καζίνο να έχουν πρόσβαση μόνο άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά μικρότερες ηλικίες έχουν πρόσβαση σε φρουτάκια και χαρτοπαίγνια που είναι ευρέως διαθέσιμα σε εφαρμογές και στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να γίνεται ποντάρισμα χρημάτων. Ίσως αυτά να φαίνονται αθώα, αλλά δημιουργούν εύκολη μετάβαση από το ψυχαγωγικό παιχνίδι στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, οι αιτίες που οδηγούν τους νέους μας σε τόσο νεαρή ηλικία να ενασχολούνται με τον τζόγο. Αν ως κοινωνία δεν εγκύψουμε στα αίτια αυτά, οι έφηβοι μας έχουν μεγάλες πιθανότητες στη συνέχεια της ζωής τους να οδηγηθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το Υπουργείο Παιδείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προβούν σε ενέργειες πρόληψης και ενημέρωσης των γονέων και των εκπαιδευτικών για τους κινδύνους που υπάρχουν από την ενασχόληση των νέων με τον τζόγο, για να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να καθοδηγήσουν τη νεολαία μας σε άλλου είδους ενασχολήσεις, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017