Από τις αρχές Μαρτίου ζητήσαμε με ανακοίνωση τον συγκροτημένο επαναπατρισμό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ πολιτών που βρίσκονταν στο εξωτερικό και επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο, πολύ πριν αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της διακίνησης των πολιτών.

Είχαμε εισηγηθεί ταυτόχρονα το κλείσιμο αεροδρομίων λιμένων και οδοφραγμάτων, θέτοντας το δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή υπεράνω του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι όσοι παρέμειναν στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα και πολλοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Κατανοούμε τον κίνδυνο εισαγωγής πολλών κρουσμάτων, αλλά προ του ενδεχομένου πανδημίας στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες, είναι πιθανό να αναγκαστούμε να τους φέρουμε άρον άρον.

Συνεπώς, η κυβέρνηση πρέπει να τους επαναπατρίσει τάχιστα με συγκροτημένη και καλά οργανωμένη επιχείρηση.

Ο επαναπατρισμός θα πρέπει να γίνει με ναυλωμένες πτήσεις από περιφερειακά και όχι μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης των ταξιδιωτών.

Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται σε αυστηρή καραντίνα.

Με τον τρόπο αυτό θα κατορθώσουμε να επαναφέρουμε τους φοιτητές και άλλους πολίτες μας με τάξη, ασφάλεια και όσο το δυνατό μικρότερους κινδύνους αύξησης του ιικού φορτίου.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020