Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί προς την πενταμερή, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άνευ όρων. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταληφθεί από την Τουρκία, αυτό δεν θεωρείται σοβαρή προϋπόθεση για να μην λάβει μέρος στην πενταμερή. Η Αμμόχωστος έχει αρχίσει να εποικίζεται, ούτε αυτό είναι λόγος για να αποφύγει να πάει στην πενταμερή.

Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία θα αποστερήσει την Κύπρο από την πιθανότητα να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αν επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και πηγαίνει να συζητήσει ουσιαστικά τη λύση δύο κρατών, ασχέτως αν μας λέει ότι θα επιμείνει στις βασικές θέσεις που καθορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προφανώς παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ αλλά και η εκπρόσωπός του η κ. Λουτ έχουν θέσει στο τραπέζι και τις άλλες ιδέες, τις νέες ιδέες που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μασκάρεμα, μια φενάκη επί της λύσης των δύο κρατών με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας.

Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή της Κύπρου κάτω από αυτές τις συνθήκες με την έξαρση του κορωνοϊού, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την πλήρη οικονομική εξαθλίωσή του λαού αλλά και με την κρίση των θεσμών και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και των οργάνων της, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους του κυπριακού ελληνισμού.

Για αυτό καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει στην παρούσα φάση να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε πενταμερή διάσκεψη.