Ο ΠΤΔ ΕΧΕΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  «Μετά την άρνηση από πλευράς Αναστασιάδη να αναφερθεί ή να απαιτήσει μέχρι και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με αφορμή το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, όπως έπραξαν για παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει να λειτουργεί ως προστάτης και υπέρμαχος συντηρητής του υποτιθέμενου καλού κλίματος στις συνομιλίες, με οποιοδήποτε κόστος, αντιδρώντας με χλιαρότητα σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες σπέρνουν τρόμο στους Κύπριους πολίτες» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος.
  «Τελευταίο παράδειγμα» σύμφωνα με τον κύριο Σελινόπουλο «η αντίδραση του στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, και ότι η Άγκυρα επιζητά αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία των ελληνοκυπρίων για λύση, μέχρι το τέλος του 2016».

  «Όταν η αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι τέτοιες δηλώσεις απλά “μολύνουν τις συνομιλίες” δείχνει ότι ζει με ψευδαισθήσεις» επεσήμανε ο Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, και πρόσθεσε «δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι:
  1. Η Τουρκία με μαριονέτα τον κύριο Ακκιντζί και όχημα τις εν εξελίξει δικοινοτικές συνομιλίες προωθεί τον πάγιο σχεδιασμό της για τουρκοποίηση της Κύπρου μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

  2. Λίγα 24ωρα πριν από τη μεθαυριανή συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων στις συνομιλίες, η Τουρκία θέτει απαραβίαστες για εκείνη «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προ τετελεσμένων.

  3. Η επιμονή του σε δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, διαψεύδεται συνεχώς από την Άγκυρα και τον Ακκιντζί, με την έμμεση υποστήριξη του κ. Έιντε.

  4. Επιμένοντας ο ίδιος σε μη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, η τουρκική πλευρά πήρε ότι έχει να πάρει, και στα ακανθώδη κεφάλαια για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί να εξαναγκάσει την Άγκυρα να προβεί σε υποχωρήσεις.

  5. Κρατώντας το περιεχόμενο των συνομιλιών -ακόμη και στα ήδη συμφωνηθέντα- στο σκοτάδι, αυξάνει την αγωνία κομμάτων και πολιτών για την ποιότητα της λύσης που προωθείται.

  6. Αν δεν αλλάξει και εφαρμόσει διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό, ο λαός θα απορρίψει και πάλι λύση που θα καθιστά την Κύπρο εσαεί όμηρο της Τουρκίας».

  Καταλήγοντας, ο κύριος Σελινόπουλος δήλωσε ότι «ελπίζουμε η συνάντηση του Συμβουλίου Αρχηγών το ερχόμενο Σάββατο για το Κυπριακό να είναι παραγωγική και να αποτελέσει την απαρχή για χάραξη Εθνικής γραμμής απέναντι στην Τουρκία, η οποία επανειλημμένα δείχνει τα δόντια της στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να αισθάνεται κόστος σε κανένα σημείο, ώστε να αναγκασθεί να μετακινηθεί στο ελάχιστο από τις αδιάλλακτες θέσεις της».

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016