Τη στιγμή που η Τουρκία αγκυροβολεί το πειρατικό Γιαβούζ 100 μίλια νοτίως της Λεμεσού στο τεμάχιο 8 και επιλέγει να συγκρουστεί με τη Γαλλία και την Ιταλία -Τοτάλ και ΕΝΙ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες στην ίδια περιοχή- η ενότητα στο εσωτερικό είναι αναγκαία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το 2004 και το Σχέδιο Ανάν.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την πειρατεία και την κλοπή της στην κυπριακή ΑΟΖ στο «όνομα» των Τουρκοκυπρίων, έχει περικυκλώσει την Κύπρο και μας προσφέρει τα… μισά έσοδα από τους φυσικούς μας πόρους:

–        Το ΑΚΕΛ αντιπολιτεύεται τον EastMed και διαφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και σχεδόν όλες της χώρες της περιοχής εκτός από την Τουρκία, ο δε Γενικός του Γραμματέας, Άντρος Κυπριανού, δηλώνει στο CnnTurk ότι το κόμμα του δεν τάσσεται εναντίον ενός αγωγού προς την Τουρκία, αντίθετα συμφέρει οικονομικά περισσότερο, αρκεί να βρεθεί λύση.

–        Η ηγεσία του ΔΗΣΥ καταδικάζει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αντιπολιτεύεται τον EastMed (βλ. Αβέρωφ στο London School of Economics) και θεωρεί επίσης ότι πρέπει το ΦΑ να χρησιμοποιηθεί ως δέλεαρ προς την Τουρκία για την επίτευξη της επανένωσης.

Υπό τα πιο πάνω δεδομένα θεωρούμε ότι η Εθνική Στρατηγική που χαράσσεται για τον EastMed από τις κυβερνήσεις Κύπρου-Ελλάδος, κινδυνεύει πρώτιστα όχι από την Τουρκία αλλά από την ηττοπαθή σχολή σκέψης στο εσωτερικό, που τη θέλει να παραχωρεί συνεχώς «κεκτημένα» στην Τουρκία για να την «εξημερώσει», αλλά λύση στο Κυπριακό δεν βρίσκει για δεκαετίες τώρα.

Η Αλληλεγγύη θεωρεί ότι στις δύσκολες ώρες που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός χρειάζεται έναν ισχυρό Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει την συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο, το Αιγαίο, και την Ανατολική Μεσόγειο, και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταδικάζουμε τις τουρκολαγνικές πολιτικές των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και δηλώνουμε παρόντες στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης νέας τουρκικής εισβολής.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020