Η πάλαι ποτέ μάστιγα του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί το θανατηφόρο σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (Aids), που κατά κύριο λόγο ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έχει σχεδόν ηττηθεί στον προηγμένο κόσμο. Επιπρόσθετα, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος, έχει κατά κύριο λόγο νικηθεί και η προκατάληψη αλλά και ο ρατσισμός εναντίον των φορέων και πασχόντων. Οι φορείς παραμένουν ασυμπτωματικοί και αισθάνονται καλά για πάρα πολλά χρόνια και όσοι εκδηλώσουν το σύνδρομο μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με σύγχρονα και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα.

Επίσης έχει ελεγχθεί η επιμόλυνση του κυήματος διά της μητροπλακοντίου κυκλοφορίας με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο τραγική είναι η κατάσταση στην υποσαγχάρια Αφρική και στις υποανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου δεν χορηγείται σωστή φαρμακευτική αγωγή. Στις χώρες αυτές, ταυτόχρονα καλπάζει η φυματίωση η οποία είναι επιπλοκή του Aids, παραμένουσα και αυτή άνευ θεραπείας.

Παρόλο δε που το Global Fund, o ΠΟΥ και ο Οργανισμός για την ευημερία των παιδιών του ΟΗΕ, χορηγούν δωρεάν φάρμακα για το Aids, τα φάρμακα αυτά ποτέ δεν φτάνουν στον ασθενή ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικών αναλυτών οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εργαστηριακή τεκμηρίωση της νόσου, προκειμένου να επιτρέπουν οι οργανισμοί στην ΕΕ, τη δωρεάν χορήγηση της θεραπείας.

Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επισημαίνουμε την τεράστια σημασία της ενημέρωσης του κοινού και της συμμόρφωσης σε απλούς κανόνες υγιεινής, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η διάδοση, αλλά ταυτόχρονα καλούμε τον κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συνδράμει στην καταπολέμηση της προκατάληψης, την άγνοιας, την υπανάπτυξης και της φτώχειας παραγόντων που συμβάλουν στην καταστροφική πορεία του Aids στις φτωχές χώρες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΡΙΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020