Αυτούσια η ομιλία του Μ. Γιωργάλλα – Βουλευτή Κινήματος Αλληλεγγύη

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Απευθύνομαι απόψε σε εσάς αλλά είμαι σίγουρος ότι το ακροατήριο μας είναι πολύ μεγαλύτερο.

Είμαι σίγουρος ότι μας παρακολουθούν με αγωνία πολλοί συμπατριώτες μας και κρέμονται από τα χείλη μας για το τι θα πούμε όλοι μας απόψε εδώ σε αυτή την κρίσιμη ολομέλεια.

Πολλοί από αυτούς είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι για το πως κατάντησε την πατρίδα μας το πολιτικό σύστημα.

Πολλοί είναι ταλαιπωρημένοι, εξαθλιωμένοι και βυθίζονται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Άλλοι βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται δραματικά.

Άλλοι βιώνουν τον εφιάλτη να βάλουν λουκέτο στη δουλειά τους.

Και πολλοί αβοήθητοι από την πολιτεία παρακολουθούν τους δανειστές και τις εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων να λεηλατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Γύρω μας εκκολάπτονται ο φόβος, η απελπισία, η οργή και εσχάτως η απειλή του θανάτου ελέω της πανδημίας Covid-19.

Έχουμε περιορισμούς, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, μιζέρια.

Οι λαθρομετανάστες πληθαίνουν καθημερινά.

Η Τουρκία μας απειλεί και μας χλευάζει.

Και το εσωτερικό μέτωπο είναι σμπαράλια.

Εμείς εδώ, όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό και την πατρίδα να διαχειριστούμε τον εφιάλτη, να ανατρέψουμε τους κινδύνους και να μετριάσουμε την κολοσσιαία ζημιά που πάθαμε.

Απόψε έχουμε ενώπιων μας τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Η ανάγκη της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη ψήφιση του την ανάγκασε να επιχειρήσει να διαβουλευτεί με τις πολιτικές δυνάμεις.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια αποσπασματική διαβούλευση.

Δεν ήταν όμως αυτή η διαβούλευση που επιβάλλει η καταστροφική συγκυρία που διανύουμε.

Δεν ήταν η ειλικρινής διαβούλευση που θα οδηγούσε σε πολιτική ειρήνη, που θα έσβηνε τις φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο.

Δεν ήταν η διαβούλευση που θα θεμελίωνε μια στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων με την Κυβέρνηση για τα θέματα του κρίσιμου προϋπολογισμού εκτάκτου ανάγκης που έχουμε ενώπιων μας.

Έστω και αυτή η αποσπασματική, επιλεκτική διαβούλευση που επιχειρήθηκε τον Ιανουάριο, αν γινόταν τον Οκτώβριο σίγουρα θα ήταν άλλη η εξέλιξη των πραγμάτων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Τα τελευταία γεγονότα του προϋπολογισμού ας μας διδάξουν ένα μάθημα, ότι η προβληματική, γερασμένη και αναποτελεσματική διαδικασία καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει τον κύκλο της και πρέπει να ανασχεδιαστεί και να βελτιωθεί.

Η χρήση της τεχνολογία προσφέρει σήμερα τη δυνατότητα να φτάνουν έγκαιρα κοντά στους συντάκτες του κρατικού προϋπολογισμού οι ιδέες και προτάσεις των κομμάτων, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών.

Το κράτος έχει ανάγκη από προϋπολογισμούς ευρύτατης διαβούλευσης.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από προϋπολογισμούς διευρυμένης συναίνεσης.

Η οικονομία έχει ανάγκη από προϋπολογισμούς εξοικονόμησης και βέλτιστης στόχευσης εσόδων και δαπανών.

Εύχομαι το πάθημα να έγινε μάθημα και να εμπεδωθεί στο πολιτικό σύστημα η άποψη ότι στα σοβαρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου η στοιχειώδης συνεννόηση και συμφωνία είναι απαιτήσεις.

Για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που συζητούμε απόψε θέλω να είμαι ειλικρινής, κρίνουμε θετικές όχι όμως αρκούντως ικανοποιητικές τις αλλαγές που έγιναν.

Κύριε Υπουργέ μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

Μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές ελαστικών αχρείαστων δαπανών που για το 2021 είναι καταχρηστικές να υπάρχουν.

Για να εξοικονομήσετε πόρους και να έχετε μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας στην περίπτωση που χρειαστούν.

Ακόμα κύριε Υπουργέ σας σημειώνω ότι θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των προτάσεων που και η Αλληλεγγύη και άλλα κόμματα έχουν καταθέσει και τις έχετε εντάξει ως σημειώσεις στον προϋπολογισμό.

Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να τις υλοποιήσετε το συντομότερο.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Ο φετινός προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα μπροστά μας θα έπρεπε να ενώνει αντί να διχάζει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις.

Γιατί είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης.

Ένας προϋπολογισμός εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας και της συντελούμενης οικονομικής καταστροφής λόγω της παρατεταμένης επιχειρηματικής κρίσης.

Θα έπρεπε να μας ενώνει αντί να μας διχάζει.

Γιατί είναι ο προϋπολογισμός που θα χρηματοδοτήσει την αντοχή και την λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα

Ο Προϋπολογισμός που από αυτόν θα εξαρτηθούν η υγειονομική πρόοδος, η επιχειρηματική επανεκκίνηση και η κοινωνική συνοχή και σταθερότητα της χώρας μας.

Η Αλληλεγγύη με ύψιστη υπευθυνότητα, χωρίς εκβιασμούς διεκδίκησε ρόλο και έπεισε την Κυβέρνηση να εντάξει στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό αρκετές από τις τροπολογίες του Κινήματος που αφορούσαν μείωση κατά 10% ελαστικών λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Η Αλληλεγγύη συνέβαλε ώστε να ενταχθεί δαπάνη στον προϋπολογισμό για λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για εξυπηρέτηση αιτητών επιδομάτων.

Ακόμα με άλλα κόμματα, η Αλληλεγγύη διεκδίκησε και μπήκα ως σημείωση στον προϋπολογισμό η θέσπιση κατώτατου μισθού και ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης.

Διεκδικήσαμε και πήραμε διεύρυνση των δικαιούχων και αύξηση των χορηγιών στα στεγαστικά σχέδια.

Διεκδικήσαμε και πήραμε ρύθμιση των προαγωγών των εθελοντών και εθελοντριών πενταετούς υποχρέωσης.

Διεκδικήσαμε και πήραμε περαιτέρω παροχή κινήτρων για χρήση ΑΠΕ, για μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

Διεκδικήσαμε και πήραμε επανάληψη των εφάπαξ χορηγημάτων προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των λειτουργικών τους εξόδων.

Κύριε υπουργέ των οικονομικών

Η πολιτική Επιτροπή του κινήματος Αλληλεγγύη αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξουμε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 καταθέτοντας όμως ψήφο διαμαρτυρίας.

Καταθέτουμε τη διαμαρτυρία μας κύριε Υπουργέ γιατί

Την ώρα που οι πολίτες έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους

Την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και δεν έχουν έσοδα

Την ώρα που τα ενοίκια, τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος συσσωρεύονται

Την ώρα που περιουσίες χάνονται και οικογένειες διαλύονται

Την ώρα που έχουμε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εξαθλίωση

Αυτή την ώρα της καταστροφής και εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις τράπεζες να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητους τους ξένους κερδοσκόπους να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία των υπερχρεωμένων πολιτών.

Κύριε υπουργέ εύχομαι να έχετε καταλάβει τις τελευταίες μέρες ότι εμείς και ευτυχώς και άλλοι, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες που απειλούνται από την αυθαιρεσία των δανειστών γιατί ο κόμπος έφτασε στο κτένι.

Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να προστατεύσουμε τους μη αξιόχρεους συμπολίτες μας έχουν γίνει έρμαιο των αχόρταγων κερδοσκόπων που τρέφονται με πλειστηριασμούς ακινήτων.

Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να πάρουμε πρωτοβουλίες γιατί διαπιστώνουμε να συντελείται μια πρωτόγνωρη λεηλασία με αποξένωση περιουσιακών στοιχείων ανυπεράσπιστων πολιτών.

Πολιτών που η πολιτεία τους έχει αφήσει απροστάτευτους.

Θα σταθούμε δίπλα τους. Θα τους στηρίξουμε.

Κύριε Υπουργέ στην χτεσινή απόφαση του Υπουργικού υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά περιμέναμε κάτι καλύτερο, πιο συγκεκριμένο και πιο στοχευμένο.

Για εμάς 2 στοιχεία είναι κρίσιμα η ταχύτητα εκδίκασης και η αναστολή εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης.

Η ταχύτητα μπορεί να υπάρξει αν όλα όσα αποφάσισε το Υπουργικό γίνουν σωστά και γρήγορα.

Η αναστολή της εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει στην απόφαση. Για αυτή τη ρύθμιση θα καταθέσουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου εμείς ως Αλληλεγγύη και θα αναζητήσουμε συνεργασία και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζοντας ότι θα έχουμε και την αποδοχή του ΠτΔ.

Αν οι υποθέσεις εκδικάζονται γρήγορα σε σύντομο χρόνο αφενός θα κερδίζουν οι δανειολήπτες γιατί θα αποπληρώνουν για να σώσουν την περιουσία τους και αφετέρου και οι δανειστές θα κερδίζουν γιατί θα μπορούν έγκυρα και γρήγορα να αρχίσουν να λαμβάνουν δόσεις ή να προχωρήσουν την εκποίηση.

Κύριε Πρόεδρε

Απόψε δίνουμε θετική ψήφο για τους συμπολίτες μας.

Δίνουμε θετική ψήφο γιατί έχουμε επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δίνουμε θετική ψήφο και υπόσχεση ότι θα συμβάλουμε και θα βοηθήσουμε να βγει ο τόπος μας από το τέλμα.

Δίνουμε θετική ψήφο και θα πρωταγωνιστήσουμε να προστατευθούν οι συμπολίτες μας από τη γάγγραινα των εκποιήσεων, για να αποκτήσει πρόσβαση η ελεγκτική υπηρεσία στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, για να ξεριζωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά από τους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας για να φτιάξουμε την πατρίδα που αξίζει στον λαό μας.

Σας ευχαριστώ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021