Ομιλία του Αναπληρωτή Προέδρου, κ. Πόλυ Παλλήκαρου, στο Συνέδριο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών

  Αυτούσια η Ομιλία του Αναπληρωτή Προέδρου στο Συνέδριο Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών

  Απόδημοι συμπατριώτες,

  Αγαπητοί σύνεδροι,

  Καλωσήλθατε για ακόμα μια χρονιά στην ιδιαίτερη σας πατρίδα, καλωσήλθατε στην Κύπρο μας.

  Πιστοί κάθε χρόνο στο ραντεβού με την πατρίδα, βρίσκεστε και φέτος κοντά μας από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Αφοσιωμένοι στον Κυπριακό Ελληνισμό, αφοσιωμένοι στον αγώνα για τη λύτρωση της Κύπρου.

  Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Συνέδριο σας.

  Πριν αναφερθώ σε οτιδήποτε άλλο, θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μας στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό από τις φονικές πυρκαγιές, να αγκαλιάσω νοερά και σφιχτά ειδικά τα αδέρφια μας που βρίσκονται σήμερα εδώ ερχόμενοι από την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποχαιρετά αυτές τις ώρες τους δεκάδες νεκρούς της από τις φλόγες, μεταξύ αυτών οικογένειες και παιδιά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει.

  Ξενιτεμένα μας αδέλφια, το Συνέδριο σας κάθε καλοκαίρι στην πατρίδα αποτελεί θεσμό, ωφέλιμο για τον διάλογο και τη Δημοκρατία, πάντοτε παραγωγικό, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή.

  Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων στεκόμαστε ενώπιον σας και καταθέτουμε κάθε χρόνο τις θέσεις μας, τις εκτιμήσεις μας και τις ανησυχίες μας για την πατρίδα και το Κυπριακό, το οποίο παραμένει άλυτο.

  Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Τσαβούσογλου σε μια ακόμη παράνομη επίσκεψη στο νησί μας, απείλησε την ιταλική ΕΝΙ και είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εμποδίσει ξανά τα πλοία της και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να δηλώνει έτοιμος για λύση αλλά να φέρνει μεγαλοεπενδυτές για τα ψευδοπανεπιστήμια στη Μόρφου και στην Αμμόχωστο. Με τον Ερντογάν να διεκδικεί τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί με κάθοδο τρυπανιού για τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δήθεν για να υπερασπιστεί και πάλι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

  Η Άγκυρα δέχθηκε το διορισμό της κυρίας Λουτ, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος στις 12 Ιουλίου δηλώνοντας ότι, «οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν ακριβώς εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά».

  Το επανέλαβε δια ζώσης στην κυρία Λουτ προχθές στο Προεδρικό.

  Φίλοι και φίλες,

  Οδηγούμαστε σε εκ περιτροπής Προεδρία, σε ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων εγκαταλείποντας την αναλογία 4 προς 1.

  Οδηγούμαστε στα βέτο των Τ/κ, και σε μια βάση συνομιλιών στο ασαφές και με πολλές διαφορετικές ερμηνείες πλαίσιο Γκουντέρες.

  Ήδη οι Ακιντζί, Οζερσάι, Ερντογάν και Τσαβούσογλου έχουν δώσει τις εντολές τους.

  Οι εγγυήσεις δεν φεύγουν από το τραπέζι, η παραμονή του στρατού δεν πρόκειται να αρθεί, θέλουν συνομιλίες με ημερομηνία λήξης και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύουν στη διασύνδεση του Κυπριακού προβλήματος με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που για εμάς είναι απαράδεκτο.

  Ευχόμαστε να αρχίσουν οι συνομιλίες και να φθάσουν και σε μια λύση που διακαώς επιθυμούν πολλοί, που πραγματικά βλέπουν ότι η διαιώνιση της παρούσης κατάστασης είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά αγαπητοί μου συμπατριώτες μια κακή λύση μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

  Κάποιοι ονειρεύονται μια ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής μαζί με το δίλημμα «ή την δέχεστε ή η λύση θα είναι τα δύο κράτη».

  Εμείς, εσείς και όλοι οι Έλληνες δεν θα ερωτηθούμε, ούτε θα κληθούμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία.

  Το Κυπριακό δεν είναι θέμα οικοδόμησης καλών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά θέμα εισβολής και κατοχής που δεν εξωραΐζονται με οποιοδήποτε γλωσσάρι.

  Ο Τούρκος εισβολέας είναι τούρκος εισβολέας, η κατοχή είναι κατοχή, οι ελεύθερες περιοχές είναι ελεύθερες περιοχές και όχι νότιο μέρος της Κύπρου.

  Δυστυχώς, αυτά που άκουγε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εκπροσώπους των κυπριακών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια είναι αυτά που περιλαμβάνει τώρα το διαβόητο γλωσσάρι.

  Αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης των Βρυξελλών, είναι η εδώ και χρόνια απάθεια των Ευρωπαίων απέναντι στα δίκια μας.

  Αγαπητοί μας συμπατριώτες, πρέπει να πείσουμε τους ευρωπαίους για το τι έχει συμβεί στον τόπο μας και για το γεγονός ότι έχουμε πρόσφυγες που ζουν ακόμα σε προσφυγικούς οικισμούς, και αγνοούμενους των οποίων αναζητούμε τα οστά.

  Σας καλούμε να ενημερώσετε τον κόσμο της άγνοιας, που ελέγχει τα κέντρα αποφάσεων, για τον αγώνα του Κυπριακού λαού για την απελευθέρωση του.

  Εσείς ζείτε στα κέντρα αποφάσεων, εκεί παλεύετε -δεκαετίες τώρα ορισμένοι ανάμεσά σας- για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σας ευχαριστούμε θερμά για αυτό. Παλαιότερους και νεότερους στο Προεδρείο.

  Όλοι παλεύετε σε ουδέτερο μέρος για την Κύπρο μας. Βλέπετε σε πρώτο πλάνο και ξεκάθαρα την ισχύ της τουρκικής διπλωματίας. Αλλά και το πώς αυτή η ισχύ, μαζί με τα οικονομικά συμφέροντα, οδηγούν τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζείτε να καταστρατηγούν κάθε έννοια Δικαίου και στην καλύτερη περίπτωση εξισώνουν τον θύτη με το θύμα.

  Είστε οι κήρυκες στον αγώνα για απελευθέρωση και δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από την κατοχή.

  Είστε όμως και οι καλύτεροι μάρτυρες της παγκόσμιας διάβρωσης της φύσης του Κυπριακού προβλήματος. Από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα «Βόρειων και Νότιων». Σε δικοινοτική διαφορά.

  Είστε αγωνιστές της διασποράς για τη διάσωση των αρχών και αξιών που μας κράτησαν ζωντανούς χιλιάδες χρόνια. Μας έχετε κάνει περήφανους πολλές φορές με τα επιτεύγματα σας και τους αγώνες στα ξένα για να συντηρηθεί το Άγιο Φως της Ρωμιοσύνης. Ξέρουμε ότι πολλές φορές η ανταπόκριση και η στήριξη που περιμένετε από τη Λευκωσία και την Αθήνα δεν είναι στο βαθμό που σας οφείλουμε.

  Φίλες και φίλοι,

  Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη. Το φρόνημα του λαού είναι στο ναδίρ, οι οικονομικοί δείκτες σε Ελλάδα και Κύπρο φωτογραφίζουν τη φτώχεια και τα δεινά του λαού μας.

  Από πέρυσι τέτοιο καιρό που είσασταν εδώ, έχουμε μια λιγότερη Τράπεζα και δη το καμάρι του κυπριακού λαού απέναντι στους τοκογλύφους, τον Συνεργατισμό.

  Απεβίωσε με τη βούλα της Κυπριακής Βουλής, για να δώσει οξυγόνο στην κυπριακή Οικονομία, η οποία από τα «Σταθερά Βήματα Μπροστά», έφθασε στο χείλος της καταστροφής, με απειλές για νέο κούρεμα καταθέσεων.

  Γίναμε μάρτυρες και πάλι εικόνων του 2013 με τους μικροκαταθέτες του Συνεργατισμού να κάνουν ουρές στα Ταμεία για να μην χάσουν τους κόπους μιας ζωής.

  Το Δημόσιο Χρέος εκτοξεύθηκε μετά τη συμφωνία για την πώληση του Συνεργατισμού.

  Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων, στη συμφωνία του Κράτους με την Ελληνική και συστήνει προσεκτικές κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

  Οι εκποιήσεις πρώτων κατοικιών είναι προ των πυλών, οικογένειες θα βρεθούν στους δρόμους.

  Η Παιδεία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, η παραπαιδεία οργιάζει, το ΓΕΣΥ παραμένει στα χαρτιά, η Άμυνα παραπαίει.

  Ξένα πράγματα αυτά για τους περισσότερους από εσάς που στην καθημερινότητα σας ζείτε σε χώρες που έχουν κατοχυρώσει τουλάχιστον τα απαραίτητα για τους φορολογούμενους πολίτες τους.

  Φίλες και φίλοι,

  Όλα αυτά δεν πρέπει να μας λυγίζουν, αλλά να δυναμώνουν τη θέληση μας να τα αλλάξουμε προς το καλύτερο. Ο λαός μας έχει πολλά κατορθώματα και θαύματα να επιδείξει σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες.

  Αρκεί να επιδειχθεί ενότητα και ομοψυχία.

  Το μέλλον της χώρας μας και πάλι θα βρεθεί σε δύσβατα μονοπάτια για να πολεμήσει για τα αυτονόητα. Για την απελευθέρωση και μια λύση στο Κυπριακό όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της θα εφαρμόζονται στο ακέραιο. Χωρίς εγγυητές, τουρκικά στρατεύματα, προνόμια στους σφετεριστές χρήστες των περιουσιών μας, σφιχτό πολιτικό εναγκαλισμό της χώρας μας από την Τουρκία και μετατροπή μας σε τουρκικό προτεκτοράτο.

  Με το πέρας του καλοκαιριού, το Κυπριακό θα ξαναμπεί από τα Ηνωμένα Έθνη στις ράγες της διαπραγμάτευσης.

  Θέλουμε Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

  Δεν θα εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο μέχρι να το πετύχουμε.

  Αυτή είναι και η υπόσχεση του Κινήματος Αλληλεγγύη σε εσάς τα ξενιτεμένα μας αδέλφια.

  Σας ευχαριστώ.