Ούτε γάτα ούτε ζημιά

   

  Της Ελένης Θεοχάρους

  Άλλη μια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία ο δικτάτορας Ερντογάν θα απορρίψει πάραυτα στον κάλαθο των αχρήστων,  επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, αφού καμιά ευθύνη δεν καταλογίζεται στην Τουρκία για το Κραν Μοντανά, για τις συνομιλίες δηλαδή στο Ελβετικό θέρετρο ή «φέρετρο»!

  Αντίθετα η Επιτροπή στην έκθεση της,  χαρακτηρίζει την τουρκική  στάση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ως  θετική και εκφράζει την εκτίμηση της γι αυτό. Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ διατυμπάνιζαν ότι στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά είτε θα βρίσκαμε λύση είτε θα κατατροπώναμε την Τουρκία για την αδιαλλαξία της, ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο.

  Ως προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία, περιορίζεται στις συνήθεις  επαναλήψεις και στην επισήμανση, με τελείως περιγραφικό χαρακτήρα, του ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο. Αναφέρει ακόμη ότι η κατοχική χώρα δεν προχώρησε σε ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τετριμμένες και χιλιοειπωμένες κουβέντες για τις οποίες δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ.

  Προσποιείται βεβαίως την ζόρικη η Επιτροπή, προς την στρατηγική της σύμμαχο, στην  έκθεση της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη 17 Απριλίου, και καλεί την Τουρκία να «δεσμευθεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, αλλά  και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».  Παράλληλα παροτρύνει την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και δράσεις εναντίον ενός κράτους μέλους. Αμ δε!

  Η Τουρκία έχει την Κυπριακή Δημοκρατία περικυκλωμένη με τον πολεμικό στόλο της και η ΕΕ την παροτρύνει να καθίσει φρόνιμα, ενώ ο Κύπριος Επίτροπος μιλώντας στην Ολομέλεια εξ ονόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζει την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο, πολύτιμο σύμμαχό και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

  Η έκθεση επαινεί βεβαίως την Τουρκία γιατί υποστηρίζει τα δείπνα «των δύο ηγετών» και την συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου. Επί λέξει η έκθεση αναφέρει ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει την υποστήριξή της για τις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και για τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, τον Μάρτιο και τον Αύγουστο η Τουρκία προέβη σε δηλώσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προς όφελος όλων των Κυπρίων”.

  Όπως έγραψα στην αρχή, είναι θετικό , ως αναφορά, αλλά άνευ ουσίας εφ όσον δεν συνοδεύεται από κυρώσεις, το γεγονός ότι η έκθεση  ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης και δεν έχει εξαλείψει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες μεταφορικές συνδέσεις με την Κύπρο».

  Αλλά τι να πει κανείς αφού στην Κύπρο εισάγονται νόμιμα πολλά τουρκικά προϊόντα και πολλοί κυπραίοι πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα για ψωνίζουν φθηνά;

  Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή υπενθυμίζει πως τα συμπεράσματα για την Τουρκία που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2006 παραμένουν σε ισχύ, και πως καθορίζουν ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια που σχετίζονται με την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ένα κεφάλαιο έχει κλείσει προσωρινά έως ότου η Κομισιόν επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας. Η έκθεση «ελέγχει» την Τουρκία γιατί χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου”.

  Όπως και να έχει το ζήτημα, η στρατηγική σύμμαχος και φίλη Τουρκία, παραμένει στο απυρόβλητο, και χωρίς καμία κύρωση μπορεί να εφαρμόζει τις πολιτικές της στο Κυπριακό.