Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

   

  Το 1972 καθιερώθηκε η 5η Ιουνίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Στόχος ήταν και παραμένει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

  Η σημερινή μέρα προσφέρεται για αξιολόγηση όλων όσων έχουμε προσφέρει στο περιβάλλον, αλλά και για αυτοκριτική για όσα δεν έχουμε κάνει και θα μπορούσαμε να κάνουμε.

  Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε νερό και γη».

  Η τρύπα του όζοντος, οι τοξικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα διαχρονικά.

  Το κυπριακό οικοσύστημα λόγω της μικρής του έκτασης είναι ιδιαιτέρως «εύθραυστο» και ευαίσθητο στις εξωγενείς παρεμβάσεις και τις ραγδαίες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Δυστυχώς, το κράτος μας έχει εγκαταλείψει την ύπαιθρο και το περιβάλλον. Οι δράσεις που γίνονται από τις Κρατικές Υπηρεσίες δεν προστατεύουν επί της ουσίας τη σπάνια ομορφιά του τόπου μας.

  Η συνεχής οικοδομική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και η υποτίμηση και άγνοια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άρχισαν ήδη να επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών, να υποβαθμίζουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον του νησιού και να προμηνύουν ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον.

  Για εμάς είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η ενθάρρυνση της εφαρμογής ή η εφαρμογή από το κράτος οικολογικών πολιτικών και προσεγγίσεων όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η βιοκαλλιέργεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σωστή διαχείριση στερεών, υγρών και ζωικών αποβλήτων, η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο έλεγχος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

  Θέση και στόχος της Αλληλεγγύης είναι η υιοθέτηση οριζόντιας περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

   

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017